Абсолютна більшість "керівників" державних установ на окупованих територіях є українцями-колабораціоністами - розслідування

Журналісти нарахували 1579 прізвищ зрадників у чотирьох областях
Головне
Абсолютна більшість "керівників" державних установ на окупованих територіях є українцями-колабораціоністами - розслідування
29 Вересня 2023, 16:32
читать на русском

Вранці 5 жовтня 2022 року російський диктатор Володимир Путін підписав документи про включення до складу Росії чотирьох українських областей – Донецької, Луганської, Запорізької і Херсонської. І з того дня у російському реєстрі і поступово почали з’являтися відомості про окупаційні органи влади. На основі цих даних змогли ідентифікувати загалом 1816 представників окупаційної влади – від поліції чи судів до шкіл і комунальних підприємств. Абсолютна більшість з них (1579, або майже 87%) виявилась колабораціоністами – громадянами України, які пішли на службу до росіян, очоливши ті чи інші установи, іноді відразу кілька.

Про це йдеться у журналістському розслідуванні від NGL.media.

Наприклад, 30 січня 2023 року створене у Мелітополі "управління ФСБ по Запорізькій області" очолив 52-річний Олександр Гаглазов, який до того працював у такому ж управлінні ФСБ у російському Тамбові. Це типова ситуація для окупованих територій – ключові посади у підрозділах цієї спецслужби займають виключно росіяни.

Те саме стосується і керівництва окупаційних управлінь Слідчого комітету РФ – це основний орган, який займається розслідуваннями злочинів, вчинених так званими "спецсуб’єктами" (депутатами, суддями, прокурорами, поліцейськими та іншими представниками влади). Логічно, що такі органи краще тримати під особливим контролем.

Натомість понад 87% місцевих відділків поліції очолюють саме українці, які раніше теж переважно працювали поліцейськими. Колонії, тюрми і слідчі ізолятори теж очолюють переважно колаборанти – вихідці з української пенітенціарної системи, таких майже 80%.

Ще одна сфера, де приїжджі росіяни суттєво переважають українців – це військові частини та військкомати, серед керівництва яких понад 80% росіян. Ми виявили лише дві військові частини в Криму, якими керують Михайло Щербак і Сергій Максименко, колишні громадяни України. Окрім того, військовим комісаром так званої "ДНР" призначили уродженця Харцизька Євгена Кучеренка, який свою вірність окупантам доводив 8 років, воюючи у складі незаконних збройних формувань. А херсонський військкомат очолив колабораціоніст з Криму Вадим Шуригін.

Серед керівництва прокуратури частка росіян сягає 75%. Винятками залишилися лише так звані "Прокуратура Донецкой народной республики" та колишня "Генеральная прокуратура Донецкой народной республики", яка зараз перебуває у стані ліквідації. Першу очолює колаборант, виходець із української Генпрокуратури Андрій Співак, що став "генпрокурором ДНР" ще до офіційної анексії, а ліквідатором другої теж є колишній український прокурор Максим Сіменко.

Росіяни також очолюють 64% судів і судових департаментів на окупованих територіях.

Попри очевидну недовіру до місцевих, росіяни не можуть заповнити усі керівні посади своїми співвітчизниками з Тамбова чи Рязані – тому серед майже двох тисяч керівників різних установ на окупованій території 87% складають українці. Усі вони, щоб отримати чи зберегти за собою бажану посаду свідомо пішли на співпрацю з ворогом і стали колаборантами.

Типовий приклад – неймовірний кар’єрний зліт 34-річної Євгенії Кузьменко з Херсонщини. Єдине її фото нашим колегам з "Центру журналістських розслідувань" вдалося знайти у галереї випускників одеської школи вдосконалення LifeProPlus, де вона вчилася на масажистку.

Раніше Кузьменко мешкала в Херсоні і заробляла на життя масажем. Але після приходу росіян вирішила повернутися до батьків у селище Новотроїцьке, де пішла працювати до центру зайнятості. А уже в квітні цього року Євгенія Кузьменко очолила Новотроїцьку військово-цивільну адміністрацію. Прикметно, що її батько Микола Кузьменко є протоієреєм місцевої єпархії УПЦ МП і ще до війни не приховував своїх проросійських поглядів.

Загалом українські громадяни очолили понад тисячу окупаційних муніципальних структур – тут їхня частка сягає майже 95%. Місцевими гауляйтерами стали як колишні сільські та районні голови, депутати і чиновники, так і люди, які раніше не мали жодної ваги у місцевих громадах – масажистки, таксисти, торговці самогоном чи ексув'язнені.

Багато українців і у сфері освіти. Як показує дослідження NGL.media, у школах і дитсадках на захоплених територіях вчать дітей правильно любити Росію переважно колишні українські вчителі. А зарплату в управліннях і відділах освіти їм нараховують ті ж самі службовці, що й до окупації.

"Вона все своє життя мріяла щось очолити. Але Олена Терещенко завжди була настільки тупою, що нікому з думаючих людей не приходило в голову призначати її на якусь посаду. Тепер збулась мрія ідіотки", – саме так охарактеризував свою колишню підлеглу Михайло Гончар, ексначальник управління освіти Каховської міськради. До вторгнення 50-річна Олена Терещенко працювала вчителькою початкових класів, а уже в квітні 2022 року її призначили директоркою школи №1 у Каховці.

Щоб зайняти це крісло, жінка не гребувала нічим – саме з її подачі росіяни кілька разів захоплювали в полон законного директора школи. А в березні цього року Олену Терещенко представили вже не просто директоркою, а новою начальницею відділу освіти окупаційної адміністрації.

Читайте також

1