АЕС в Україні відмовляться від російського ядерного палива (доповнено)

Енергоатом закуповуватиме ядерне паливо Westinghous
Важливо
АЕС в Україні відмовляться від російського ядерного палива (доповнено)
АЕС Фото: facebook.com/energoatom.ua
11 Березня 2022, 15:31
читать на русском

Українські атомні електростанції готові працювати без російського ядерного палива.

Про це повідомили у компанії "Енергоатом".

Зазначається, що "Енергоатом" й надалі закуповуватиме ядерне паливо Westinghouse.

Крім того, компанія прискорить роботи щодо створення виробництва паливних касет в Україні на основі американської технології Westinghouse. Це дозволить повністю замістити паливо російського походження, - йдеться у повідомленні.

Очільник НАЕК "Енергоатом" Петро Котін заявив, що АЕС готові повністю відмовитися від російського палива і при цьому стабільно забезпечити роботу енергоблоків.

Через нашу відмову Москва недоотримає 6-8 мільярдів гривень на рік... Компанія Westinghouse готова нам допомогти і повністю закрити потребу в паливі, - сказав він.

Нагадаємо, восени 2021 року українська компанія-оператор атомних станцій України ДП НАЕК "Енергоатом" та американська компанія Westinghouse підписали пакет угод, що передбачають реалізацію проєктів з будівництва двох нових енергоблоків на Хмельницькій АЕС за технологією АР-1000.

Сторони домовилися, що для нових проєктів використовуватимуться найсучасніші технології, які можуть забезпечити енергосистему маневровими потужностями за найвищими стандартами безпеки. Для України це важливо, оскільки на сьогодні вітчизняні АЕС виробляють понад 50% всієї електроенергії.

Очікувалося, що до 2040 року в Україні з’явиться 8 нових енергоблоків.

Читайте також