Агенція закупівель у сфері оборони завищує вартість кожного набору харчування для Збройних Сил України на 20 гривень - експерт

Через велику кількість закупок тільки на двох тендерах у лютому "накапала" різниця на 1,5 млрд грн
Головне
Агенція закупівель у сфері оборони завищує вартість кожного набору харчування для Збройних Сил України на 20 гривень - експерт
Арсен Жумаділов Фото: facebook.com/arsen.zhumadilov
9 Лютого 2024, 20:45
читать на русском

Новостворене державне підприємство "Агенція закупівель у сфері оборони" завищує вартість набору харчування для Збройних Сил України зі 120 до 139,38 гривні. Різниця в ціні одного набору становить копійки, але через велику кількість закупок тільки на двох тендерах у лютому "накапала" різниця на 1,5 млрд грн.

Про це у на своїй ФБ-сторінці пише політичний експерт Андрій Золотарьов.

"Від початку року тендери на все необхідне для армії, крім зброї, Міністерство оборони уповноважило проводити новостворену "Агенцію закупівель у сфері оборони" (ДП «Державний оператор тилу"). Її очолив кар’єрний чиновник Арсен Жумаділов. Саме ця людина тепер розпоряджається мільярдними бюджетами на ЗСУ", – пояснює експерт.

Як видно з аналізу перших тендерів, які пройшли через Prozorro, це ДП завищує вартість лотів на харчування. Адже Агенція отримує комісію у розмірі 0,4% від суми кожного контракту, а тому зацікавлена у здорожчанні продуктів та товарів.

Це можна відстежити на прикладі конкретних тендерів, продовжує Золотарьов. Приміром, у лютому були проведені два аукціони на загальну суму майже 7 млрд грн. З цієї суми чиновники державного підприємства отримали 28 млн грн особисто для себе завдяки комісії, стверджує експерт.

"28 млн могли бути направлені на закупівлю харчів для ЗСУ, але підуть на зарплати і премії Агенції Жумаділова. До речі, зарплата її керівного складу сягає близько 200 тис. грн на місяць", – додає він.

Золотарьов нагадує, що українцям з початку року обіцяли нові підходи до оборонних закупівель. Але новим підходом, відповідно до оголошених лютневих тендерів, можна вважати лише зміну назви замовника: був Департамент держзакупівель Міноборони, тепер – Агенція.

"При цьому Департамент отримував лише зарплати, а Агенція – 0,4% від суми контракту", – акцентує експерт.

Нагадаємо,  зазначене підприємство запрацювало тільки наприкінці року, але вже на новорічні свята для дітей співробітників за державні кошти було закуплено подарунків майже на 100 тис. грн. І це при тому, що зарплати там сягають 200 000 грн.

Керівник закупівельної організації Міноборони "Державний оператор тилу" Арсен Жумаділов визнав, що його дружина має російський паспорт. Спочатку чиновник назвав цей документ "нікчемним" і таким, що не може бути перешкодою у його роботі в Міноборони України, проте згодом оголосив про наміри ініціювати процедуру відмови від російського паспорта.

Пізніше Жумаділов підтвердив, що відвідував окупований Крим під час перебування на державній службі, проте не зміг повідомити точні дати поїздок.

Читайте також

1