Альфа-банк в Україні планують націоналізувати - Підласа

Власник банку, російський олігарх Фрідман, перебуває під санкціями
Головне
Альфа-банк в Україні планують націоналізувати - Підласа
27 Жовтня 2022, 12:18
читать на русском

Нардепка від фракції "Слуга народу", заступниця голови економічного комітету ВР Роксолана Підласа розповіла про наміри держави націоналізувати "Альфа Банк Україна", який має російських акціонерів.

Про це Підласа розповіла в інтерв`ю виданню Телеграф.

"Націоналізація буде проходити згідно із законопроєктом №8069 про особливості виводу з ринку системно важливого банку, який був прийнятий Радою 6 жовтня. Він розроблений саме під "Альфа Банк" і передбачає його викуп акцій з боку держави за одну гривню. Процедура така: Нацбанк формально визнає його неплатоспроможним, потім докапіталізовує, після чого відбувається націоналізація. Процес схожий на націоналізацію Приватбанку у 2016 році. Це не означає що банк перестане працювати. Він достатньо стабільний. Держава не буде виводити його з ринку", - заявила Підласа.

Також вона прокоментувала, хто, на її думку, має управляти націоналізованими російськими активами.

"Це може бути або АРМА, або Фонд державного майна (ФДМУ). Наразі триває дискусія, куди краще передавати такі активи. Наскільки я знаю, вже є політичний консенсус, що ФДМУ має розпоряджатись цими активами: одними управляти, інші продавати. Я вважаю, що з точки зору доброчесності - ФДМУ. І це не тільки моя думка. Бо у випадку з АРМА були випадки, коли активи потрапляли в управління осіб, близьких до тих, в кого вони були конфісковані", - підкреслила Підласа.

Довідка: Альфа-Банк Україна, за даними НБУ, на 1 вересня 2022 року за розміром загальних активів посідав 7 місце (111,16 млрд грн) серед 67 банків, що діють у країні.

За даними фінустанови, його найбільшими акціонерами наразі опосередковано є Андрій Косогов (40,96% - до нього після війни перейшли пакети Германа Хана та Олексія Кузьмичова, що потрапили під санкції), Михайло Фрідман (32,86%) та Петро Авен (12,4%), а також UniCredit SpA (Італія, 9,9%) та Марк Фоундейшн з дослідження ракових захворювань (3,87%).

Болгарський ексміністр фінансів, виконавчий директор Групи фінансових ринків Лондонської школи економіки та технічний радник Єврокомісії Симеон Дянков, за погодженням з НБУ, є довіреною особою Нацбанку з пакетів Косогова, Фрідмана та Авена, які також потрапили під санкції.

Нагадаємо, у травні в Україні заарештували активи на понад 12,4 млрд гривень російського мільярдера Михайла Фрідмана в "Альфа-банку".

1