Американський планетохід майже долетів до Марса

Він буде фотографувати планету та збирати зразки
Американський планетохід майже долетів до Марса
Американський марсоход Perseverance (фото з відкритих джерел)
29 Жовтня 2020, 05:36
читать на русском

Автоматична міжпланетна станція з марсоходом Perseverance ("Наполегливість") і вертольотом Ingenuity ("Винахідливість"), який американці запустили 30 липня, вже подолала половину шляху до Червоної планети.

Про це повідомило Національне управління США з аеронавтики і дослідженню космічного простору (NASA).

Місія після запуску вже пройшла 235,4 млн км. Рівне половину відстані, що залишився до Червоної планети. При цьому наголошується, що якщо подивитися по прямій лінії, то місія знаходиться в 42,7 млн км від Землі, а до Марса залишається ще 28,8 млн км., - йдеться в повідомленні.

Зазначається, Perseverance є вже п'ятим американським марсоходом, який NASA відправило для вивчення Червоної планети. Це найбільший в світі планетоход, вага якого досягає 1025 кг, довжина становить 3 метри і ширина - 2,7 метра. Він оснащений великою кількістю дослідного устаткування для збору матеріалів та Марсі.

Читайте також

За планом, планетоход здійснить посадку на Марсі в кратері Езеро. Ровер має належить зібрати на Марсі зразки породи, які на Землю вивезе спеціальна спільна місія Європейського космічного агентства (ЄКА) і NASA. Її планується відправити до Червоної планети не раніше 2026 року.

Апарат Ingenuity 1,2 метра в діаметрі і вагою 1,8 кг стане першим вертольотом, який буде працювати на Марсі. Він оснащений двома камерами, здатний зависати в повітрі на 20-30 секунд для фотографування місцевості.

Марсіанську місію оцінюються в три мільярди доларів.

Нагадаємо, 20 жовтня повідомолялося, що космічна компанія Ілона Маска SpaceX успішно запустила на орбіту ще 60 інтернет-супутників Starlink.

Черговий запуск є кроком до забезпечення доступу до швидкісного інтернету у місцях, де його раніше не було, де доступ був ненадійним, дорогим або зовсім недоступним, - додали в SpaceX.

1