АМКУ займеться таксистами, які завищували ціни під час локдауну

Операторів таксі можуть оштрафувати за завищені тарифи
Важливо
АМКУ займеться таксистами, які завищували ціни під час локдауну
Таксі (фото: pexels)
8 Квітня 2021, 07:00
читать на русском

Територіальне відділення Антимонопольного комітету України розпочало дослідження через завищення цін на послуги таксі у перший день локдауну у Києві.

Про це повідомив голова Київського обласного територіального відділення АМКУ Олексій Хмельницький у Фейсбуці.

За його словами, відомство отримало багато скарг на різке зростання вартості замовлення таксі в Києві не могло їх проігнорувати.

Ситуація може свідчити про наявність в діях перевізників та особливо організаторів таких перевезень можливих ознак порушення, передбаченого частиною третьою статті 6 Закону України "Про захист економічної конкуренції" (антиконкурентні узгоджені дії суб’єктів господарювання) та/або частиною першою статті 13 Закону України "Про захист економічної конкуренції" (зловживання монопольним становищем), - написав Хмельницький.

Читайте також

Він зазначив, що особливо вразила киян цінова політика таких компаній, як Uber, Bolt та Uklon - а вони мають найбільшу частку замовлень у Києві.

Також Хмельницький повідомив, що у разі, якщо АМКУ отримає докази порушення конкурентного законодавства службами таксі – буде відкрито справи, і тоді перевізників чекатимуть штрафи.


Контекст. Від 5 квітня у Києві почали діяти додаткові карантинні обмеження через поширення COVID-19. Зокрема, громадський транспорт працює лише за спецперепустками, які могли отримати працівники підприємств критичної інфраструктури. У Києві видали близько 400 тисяч спецперепусток на громадський транспорт, що працюватиме під час локдауну. Служби таксі підняли ціни за проїзд не лише у двічі, але й втричі, місцями - в чотири рази.

6 квітня у керівництві київських служб таксі пояснили, що не регулюють вартість поїздки штучно - на неї впливає в першу чергу попит, тому й ціни на послуги різко зростають при ажіотажі.

1