Арахамія пояснив, чому Рада не відкрила декларації і пообіцяв оприлюднити свою

За новим законом декларації відкриють лише через рік
Головне
Арахамія пояснив, чому Рада не відкрила декларації і пообіцяв оприлюднити свою
Давид Арахамія (фото: УНІАН)
6 Вересня 2023, 09:21

Верховна Рада підтримала відновлення електронного декларування в Україні. Однак є низка причин, чому воно не є доступним для перегляду будь-ким.

Про це у Telegram написав голова фракції "Слуга Народу" Давид Арахамія.

"Сьогодні парламент проголосував за відновлення декларування - 329 голосів у форматі, прохідному для зарахування нашими міжнародними партнерами", - написав Арахамія.

Він пояснив, що окрім міжнародних партнерів в Україні є громадянське суспільство, яке незадоволене тим, що за замовчуванням, реєстр декларантів доступний для перевірок НАБУ та НАЗК, та не є доступним для будь-кого.

За словами голови фракції "Слуга Народу", для цього є кілька пояснень, а саме:

  • через рік автоматично весь реєстр буде відкритим як і раніше,
  • Рада створила нову норму, згідно з якою декларант може добровільно відкрити свою декларацію для всіх людей, а не тільки для перевіряючих органів.

"Ми з керівництвом парламенту будемо перші подавати такі листи до НАЗК з проханням зробити наші декларації публічними. Це політична відповідальність кожного декларанта", - додав він.

Арахамія також нагадав, що норма закритості реєстру виникла на прохання декларантів місцевих громад, які проживають на прифронтових територіях, родичі яких можуть бути в небезпеці, тому і виник такий гібридний формат декларування.

Однак, за його словами, це ніяк не заважає уповноваженим перевіряючим органам виконувати свою роботу.

Нагадаємо, Верховна Рада України ухвалила новий закон про електронне декларування для депутатів і держслужбовців, яким скасувала відповідальність для тих посадовців, які не вказали в декларації майно на суму до 1,3 млн грн. Водночас ключова правка 371 про негайне відкриття декларацій не набрала голосів – 199 з потрібних 226.

Читайте також