Рада повернула е-декларування, але декларації відкриють через рік

За ухвалення нового закону про електронне декларування для депутатів і держслужбовців в цілому проголосували 305 народних депутатів
Головне
Рада повернула е-декларування, але декларації відкриють через рік
Верховна Рада України, голосування (фото: УНІАН)
5 Вересня 2023, 18:25

Верховна Рада України ухвалила новий закон про електронне декларування для депутатів і держслужбовців, яким скасувала відповідальність для тих посадовців, які не вказали в декларації майно на суму до 1,3 млн грн. За ухвалення закону в цілому проголосували 305 народних депутатів на засіданні парламенту у вівторок, 5 вересня.

Про це повідомив народний депутат від «Голосу» Ярослав Железняк.

Ухвалений документ вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів щодо удосконалення порядку притягнення до відповідальності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

За словами Железняка, в закон внесли поправку, яка дозволить уникнути відповідальності тим, хто забув задекларувати майно на суму до 1,3 млн грн. Цю поправку підтримали 250 народних депутатів. Іншу поправку, яка за таке порушення передбачала штраф у 17 тис. грн, депутати відхилили – вона набрала лише 199 голосів.

"Не впевнений, що це зарахують як виконання одного зі структурних маяків МВФ (хоча вже дедлайн 01 серпня ми пропустили). Тому думаю, буде в результаті технічне вето", — коментує Железняк.

Загалом депутати підтримали наступні правки:

  • Правка 1 — уточнює перелік посадових осіб юридичної особи публічного права, які підпадають під антикорупційне законодавство (246 голосів);
  • Правка 246 — про те, що якщо вказане в одному розділі майно не вказане в іншому, це не вважається злочином (247 голосів);
  • Правка 277 — не можна повторно перевіряти майно, яке декларується декілька років (239 голосів).

Водночас ключова правка 371 про негайне відкриття декларацій не набрала голосів – 199 з потрібних 226.

Нагадаємо, Національне агентство з питань запобігання корупції відкрило доступ до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, але врахувало "безпекові аспекти".

1