Не вистачає VIP-камер: міністр юстиції Малюська заявив, що слід будувати нові в`язниці

Не дивлячись на те, що ціни доволі високі, охочих орендувати камери завжди вистачає
Не вистачає VIP-камер: міністр юстиції Малюська заявив, що слід будувати нові в`язниці
5 Вересня 2023, 19:28

В Україні мають намір побудувати нові в'язниці – вони будуть комфортнішими, ніж ті, які є зараз.

Про це в ефірі телемарафону заявив міністр юстиції Денис Малюська.

Якщо в минулому в'язниці в нашій країні продавали, оскільки велика кількість пенітенціарних закладів не була потрібна, то тепер усе з точністю навпаки. За словами Малюськи, зараз Україні потрібно більше в'язниць, причому вони мають бути комфортнішими – ті, що діють зараз, не відповідають європейським стандартам.

Міністр наголосив: "Нам потрібно будувати в'язниці, хоч би як це сумно звучало. Враховуючи активізацію правоохоронців, у нас у слідчі ізолятори все більше і більше "еліти" заїжджає. Нам потрібні нові установи та приміщення".

Малюська додав, що дедалі більше VIP-клієнтів проводитимуть в українських в'язницях багато часу, а вони бажають робити це з комфортом. Виправна система нашої країни, своєю чергою, може заробити на платних камерах.

Можливість відбувати покарання в платних камерах з'явилася кілька років тому як експеримент. Попри те, що ціни не можна було назвати доступними (наприклад, у Києві доба коштувала 2 тис. грн), охочі орендувати їх знаходилися завжди.

Експеримент із СІЗО визнали успішним, після чого Рада ухвалила закон про запровадження платних камер, а перелік усіх послуг буде регламентований Мін'юстом. Можливість провести час у платній камері буде у кожного – внести гроші за платні послуги зможе як сам ув'язнений, так і інші особи за нього.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів постановою від 22 квітня 2020 року запровадив експериментальний проєкт щодо платної послуги з надання поліпшених побутових умов у слідчих ізоляторах України.

У Міністерстві юстиції запевняють, що проєкт запровадили для:

  • виключення корупційної складової при розподілі затриманих по камерах;
  • покращення умов тримання під вартою.