У Мін'юсті пояснили, для чого продають в'язниці

Гроші, зокрема, направляють на ремонти тюремних камер
Ексклюзив
У Мін'юсті пояснили, для чого продають в'язниці
Колючий дріт, ув’язнення Фото Marolyn Dudfield з Pexels
24 Листопада 2021, 12:52
читать на русском

Більшість в'язниць в Україні потребують капітального ремонту, серед них є такі, що ремонту вже не підлягають.

В інтерв'ю Парламент.UA заступниця міністра юстиції Олена Висоцька розповіла, скільки тюрем в Україні вдалося продати, і на що витратили гроші від продажів в'язниць.

У нашій країні в’язнична інфраструктура ніколи ні підтримувалася в належному стані, і зараз деякі СІЗО просто доцільно знести і побудувати нові. Це точно буде дешевше і дозволить перенести на околиці ті слідчі ізолятори, які знаходяться в центральній частині міст. Нові сучасні об’єкти - це не тільки дотримання прав і свобод людини та робочі місця для нашого персоналу, а ще й фізична безпека суспільства. Застарілі технічні засоби охорони, старі будівлі не сприяють виконання такої нашої функції, як ізоляція злочинців, - розповіла Висоцька.

Щодо проєкту платних камер, представниця Мін'юсту сказала, що він "став успішним".

Наразі на рахунках наших слідчих установ 7 млн грн. За ці кошти ми ремонтуємо безкоштовні камери, а їх у нас 20 тисяч по всій країні, - розповіла вона.

Висоцька розповіла, що у 2020 році було закрито 12 установ, "які стояли напівпорожні", оскільки було недоцільно утримувати такі заклади. Засуджених перевели до інших тюрем, персонал скоротили.

Процес оптимізації направлений на економію коштів поточного бюджету. Це і зарплати, і комунальні виплати. Шляхом скорочень ми змогли підняти зарплати молодшим інспекторам. А це найбільша по чисельності категорія людей, які працюють у системи 24/7 - це не тільки охорона, а і наша з вами безпека. Ще одне досягнення - внаслідок економії і закритих установ ми погасили всю заборгованість по комунальних платежах, - сказала Висоцька.

Вона повідомила, що в Україні "35 законсервованих" виправних установ.

Ми пішли шляхом приватизації об’єктів, які нам не потрібні, з однієї простої причини - щоб не брати гроші із бюджету на побудову нової в’язничної інфраструктури. Для цього використовуємо власний потенціал. Наразі продаємо в’язниці, побудовані по принципу гуртожитків, адже їхнє перепрофілювання недоцільне і надто дороге, - додала вона.

Також Висоцька каже, що сьогодні з усіх підготовлених до продажу об’єктів продано лише львівську колонію за 496 млн 200 тисяч грн.

Після того, як із цієї суми сплатили 20% податків, 30% було перераховано в держбюджет, а ті кошти, які лишилися, пішли на спецрахунок Мін'юсту. Їх буде витрачено на нову в'язничну інфраструктуру, яка відповідатиме європейським стандартам, або ж на будівництво нових установ, - поінформувала представниця Мін'юсту.


Контекст. Кабінет Міністрів постановою від 22 квітня 2020 року запровадив експериментальний проєкт щодо платної послуги з надання поліпшених побутових умов у слідчих ізоляторах України, який триватиме до 31 грудня 2021 року.

У Міністерстві юстиції запевняють, що проєкт запровадили для:

  • виключення корупційної складової при розподілі затриманих по камерах;
  • покращення умов тримання під вартою.

Міністр юстиції України Денис Малюська розповів про "апдейт по в’язничній реформі". За його словами, платні камери у СІЗО показують чудові результати. Зокрема, у Києві відкрито жіночу платну камеру та одну додаткову чоловічу.

Читайте також

1