Астронавти NASA у космосі виростили редиску - фото

Перший врожай складався з 20 рослин, який відправлять на землю
Астронавти NASA у космосі виростили редиску - фото
Процес вирощування редису (фото: www.nasa.gov)
9 Грудня 2020, 17:54
читать на русском

Американська астронавтка Кейт Рубінс зібрала перший врожай редиски, який виріс у покращеному середовищі існування рослин (APH) на борту Міжнародної космічної станції.

Про це йдеться на сайті NASA.

Зазначається, що астронавтка NASA Кейт Рубінс зібрала рослини редиски, що ростуть у Покращеному середовищі існування рослин (APH) на борту Міжнародної космічної станції. Вона зібрала і загорнула у фольгу кожну з 20 рослин редьки, помістивши їх у холодильник для зворотного шляху на Землю у 2021 році в рамках 22-ї місії SpaceX з питань комерційного споживання.

Астронавтка NASA виростила редиску

Астронавтка NASA (фото: www.nasa.gov)

Експеримент з рослинами, який отримав назву Plant Habitat-02 (PH-02), є першим випадком, коли NASA виростила редис в орбітальній лабораторії.
NASA обрало редис, оскільки він досягає зрілості всього за 27 днів. Ці модельні рослини також поживні та їстівні, і генетично схожі на Arabidopsis, невелику квітучу рослину, пов’язану з капустою, яку дослідники часто вивчають в умовах мікрогравітації.

Керівниця програми NASA APH у Космічному центрі Кеннеді Ніколь Дюфур зазначила, що редис - це різновид сільськогосподарських культур у порівнянні з листовою зеленню, яку космонавти раніше вирощували на космічній станції, або карликовою пшеницею, яка була першою культурою, вирощеною в APH.

За її словами, вирощування асортименту сільськогосподарських культур допомагає визначити астронавтам, які рослини процвітають в умовах мікрогравітації.

Читайте також

На відміну від попередніх експериментів в APH та Овочевій виробничій системі (Veggie) NASA, де використовувався пористий глинистий матеріал, попередньо завантажений добривом з повільним вивільненням, це дослідження спирається на точно визначені кількості мінеральних речовин. Така точність дозволяє краще порівняти поживні речовини, що надходять і засвоюються рослинами.

Камера також використовує червоні, сині, зелені та білі світлодіодні ліхтарі широкого спектра, щоб забезпечити різноманітне світло для стимулювання росту рослин. Складні системи управління забезпечують подачу води, тоді як контрольні камери та понад 180 датчиків у камері дозволяють дослідникам космічного центру Кеннеді NASA контролювати ріст рослин, а також регулювати рівень вологи, температуру та концентрацію вуглекислого газу (CO2).

Головний дослідник дослідження Карл Газенштейн, професор Університету Луїзіани в Лафаєті, проводив експерименти з рослинами з NASA з 1995 року. З цього проєкту Газенштейн сподівається дізнатися, як космічні умови, такі як невагомість, впливають на ріст рослин і наскільки добре реагує світло, а метаболізм нагадує рослини, вирощені на Землі.

За його словами, редис дає великі можливості для дослідження завдяки чутливому утворенню цибулин.

Ми можемо вирощувати 20 рослин в APH, аналізувати вплив CO2, а також придбання та розподіл корисних копалин, - сказав Газенштейн.

Цей історичний урожай не означає, що експеримент закінчений.

Нагадаємо, що астронавт NASA Віктор Гловер, один з чотирьох астронавтів на борту капсули SpaceX Crew Dragon, опублікував відео того, як виглядає Земля з космосу.