Австрія відмовилася екстрадувати до України ексголову НБУ Шевченка

Кирило Шевченко втік з України восени 2022 року.
Головне
Австрія відмовилася екстрадувати до України ексголову НБУ Шевченка
Шевченко Кирило (фото: https://www.facebook.com/KyryloShevchenkoCEO)
7 Лютого 2024, 16:47
читать на русском

У Австрії суд відмовився екстрадувати в Україну ексочільника правління Національного банку Кирила Шевченка, якого підозрюють у розкраданні понад 200 мільйонів гривень "Укргазбанку". Раніше він просив притулку у європейській країні і заявляв, що справа проти нього має політичний характер.

Про це пише Der Standard.

За словами Шевченка, в Україні його переслідують через "безкомпромісну боротьбу" на посаді голови Нацбанку, оскільки він начебто відмовився проводити емісію гривні та знижувати облікову ставку у перший рік повномасштабного вторгнення Росії.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро оголосило підозру Кирилу Шевченку у розтраті коштів "Укргазбанку". Проте начебто чоловік втік з України за кордоном ще в той момент, коли він очолював НБУ.

Наприкінці жовтня 2022 року НАБУ оголосило у розшук трьох посадовців АБ "Укргазбанк", зокрема Шевченка.

За версією слідства, він спочатку на посаді першого заступника, а згодом голови правління "Укргазбанку" володів інформацією про укладені з великими клієнтами договори банківського обслуговування і використав це для розкрадання грошей.

Правоохоронці стверджують, що з цією метою службовці банку забезпечили укладення фіктивних договорів із фізичними та юридичними особами, які нібито бувши "агентами" банку залучили до нього великих клієнтів. За такі "агентські послуги" банк щомісячно незаконно виплачував "винагороду" цим людям.

Зазначається, що впродовж 2014-2019 років за цією схемою 52 фіктивним агентам безпідставно перерахували з державного банку понад 206 мільйонів гривень. Псевдопосередниками ж виявилися фізичні особи-підприємці, самозайняті та юридичні особи. Більшість із них зареєстрували виключно для участі у наведеній схемі: після отримання грошей вони припиняли свою діяльність, і не проводили іншої активності, крім зазначеної у фіктивних актах виконання послуг.