НАБУ оголосило в розшук ексглаву НБУ Шевченка

Разом з Шевченком розшукують ще двох колишніх посадовців "Укргазбанку"
НАБУ оголосило в розшук ексглаву НБУ Шевченка
24 Жовтня 2022, 15:30
читать на русском

Ексголову Нацбанку Кирила Шевченка, якого підозрюють в розкраданні понад 200 мільйонів гривень під час його очільництва в "Укргазбанку", оголосили в розшук. За тією ж підозрою НАБУ розшукує заступника Шевченка та заступника директора одного з департаментів.

Про підозру всіх трьох повідомили ще на початку жовтня, однак тоді їхнє місце перебування було невідоме. Вони ігнорували виклики до слідчого, тому їх оголосили в розшук, повідомили в НАБУ. Раніше Шевченко заявляв, що перебуває "за кордоном на лікуванні".

Нагадаємо, НАБУ та САП заявили, що  викрили організовану групу на чолі з колишнім головою правління ПАТ АБ “Укргазбанк”, а нині — головою НБУ Кирилом Шевченком, яка упродовж 2014-2019 років незаконно вивела з фінансової установи 206 млн грн. П’яти учасникам цієї групи повідомили про підозру.

Встановлено, що керівництво банку, володіючи інформацією про укладені з великими клієнтами договори банківського обслуговування, використали її для розкрадання грошових коштів.З цією метою службові особи банку забезпечили укладення фіктивних договорів із фізичними та юридичними особами, які нібито бувши “агентами” банку залучили до нього великих клієнтів. За такі “агентські послуги” банк щомісячно незаконно виплачував “винагороду” цим особам.

Слідством встановлено, що впродовж 2014 – 2019 років за цією схемою 52 фіктивним агентам безпідставно перераховано грошові кошти державного банку в сумі понад 206 млн гривень.

1