Без коли і булочок: в Україні розпочалася реформа шкільного харчування

Учнів у школах годуватимуть переважно овочами, фруктами і злаковими
Без коли і булочок: в Україні розпочалася реформа шкільного харчування
Школярі їдять у їдальні (фото: УНІАН)
4 Січня 2022, 21:49
читать на русском

В Україні з 1 січня закінчився перехідний період оновлення процесу закупівель та освоєння нових технологій приготування страв у шкільних закладах.

Про це повідомили в Держпродспоживслужбі України.

Зокрема тепер усі шкільні заклади зобов'язані при формуванні меню зменшити кількість цукру у 2-2,5 раза, збільшити кількість фруктів до 100 г та зменшити кількість хліба на один прийом їжі. Натомість треба збільшити в раціоні школярів кількість м'яса птиці та молочних продуктів.

Приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди.

Разом з тим, у шкільних буфетах забороняється продавати солодкі хлібобулочні вироби, газовані напої, непастеризовані соки та молочні продукти, каву та продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів.

Нагадаємо, 28 липня 2021 року Кабінет міністрів затвердив зміни у нормах харчування в закладах освіти з метою підвищення харчової цінності раціону.

18 серпня 2021 року Кабінет міністрів ухвалив рішення щодо встановлення перехідного періоду запровадження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, а також мораторію за застосування штрафних санкцій за результатами перевірок, проведених до 1 січня.

З вересня у школах впровадили нове меню, воно складається зі 160 страв.

Читайте також