Без свят і додаткових вихідних: як працюватимуть і відпочиватимуть українці у квітні-2024

Вихідними цього місяця будуть лише суботи та неділі
Без свят і додаткових вихідних: як працюватимуть і відпочиватимуть українці у квітні-2024
квітень
30 Березня 2024, 06:34
читать на русском

У квітні 2024 року немає жодних офіційних державних свят, тож відповідно вихідними будуть тільки суботи та неділі - 6, 7, 13, 14, 20, 21, 27, 28 квітня.

Релігійні свята у квітні 2024 року

У вересні 2023 року Православна Церква Україна перейшла на новоюліанський календар, тож дати неперехідних свят змістилися на 13 днів вперед. Тому свято Благовіщення, яке відзначали 7 квітня, тепер святкують 25 березня.

28 квітня — Вхід Господній до Єрусалиму.

Вербна Неділя, або Вхід Господній до Єрусалиму, пов'язаний із Великоднем і відзначається за тиждень до нього. Оскільки Великдень є перехідним святом, на його дату не вплинув перехід на новий календар. У 2024-му Великдень у християн східного обряду буде 5 травня, тож Вербна Неділя — 28 квітня 2024 року.

Визначні дні та державні свята у квітні 2024 року

1 квітня

Цей день одразу асоціюється із Днем сміху, проте в цю дату є ще чимало цікавих подій.

День народження долара. 1 квітня 1778 року створений символ долара. Його винайдення у 1778 році приписують американському комерсанту Оліверу Поллоку. За основу графічного символу він взяв абревіатуру іспанських монет (у ті часи песо були в широкому обігу в Америці). Є також версія, що символ узятий з герба Іспанії.

День розчинної кави. Саме 1 квітня 1938 році у Швейцарії відбулася офіційна презентація напою, над створенням якого швейцарський хімік Макс Моргенталер працював сім років.

Міжнародний день птахів (День орнітолога). Дата визначена на честь підписання Міжнародної конвенції з охорони птахів у 1902 році. В Україні цей день уперше відзначили у 1924 році.

День сміху. За однією з версій, свято походить з Давнього Риму, коли імператор був у доброму гуморі та позичив свій титул на день придворному блазню. Той скористався нагодою та видав указ влаштувати свято із маскарадом.

2 квітня

Міжнародний день дитячої книги. Це свято засноване в 1967 році Міжнародною радою з дитячої книги, ідея належить засновниці організації, німецькій письменниці Еллі Лепман. А чи люблять читати книжки ваші діти? Запропонуйте їм нову, цікаву українську книгу! Тим більше, що у 2024 році дві нові книги випустили саме автори з Первомайська!

3 квітня

Цього дня святкують своє народження одразу декілька сучасних винаходів, якими користуємося ми усі: кавомолка, мобільний телефон та штрих-код. У 1829 році 3 квітня англієць Джеймс Каррінгтон запатентував машинку, яка меле кавові зерна. Цього ж дня у 1973 році американський фізик та інженер Мартін Купер показав світові перший мобільний телефон та здійснив перший дзвінок. У тому ж таки 1973-му компанія IBM презентувала розробку штрихового коду, створену Норманом Джозефом Вудландом та Бернардом Сільвером.

Всесвітній день водних тварин (World Aquatic Animal Day (WAAD) уперше відзначили у 2020 році. День запроваджений юристами Центру досліджень прав тварин для того, щоби захистити мешканців планети, котрі живуть у воді.

4 квітня

Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги в діяльності, котра пов’язана з розмінуванням. Запроваждений ООН у 2005 році. Є особливо актуальним для України через російську агресію, внаслідок якої жителі прифронтових та звільнених від російської окупації територій стикаються із високою небезпекою через вибухонебезпечні предмети.

Міжнародний день бродячих тварин. Гарна нагода подбати про безхатніх котиків та песиків (хоча варто дбати про них щодня, а не тільки 4 квітня): нагодувати, прихистити.

5 квітня

День укладення першої Конституції України. Саме 5 квітня 1710 року гетьман Пилип Орлик на козацьких зборах склав конституційний договір нашої держави.

6 квітня

Всесвітній день настільного тенісу. Започаткований Міжнародною федерацією із цього виду спорту у 2015 році.

7 квітня

Всесвітній день здоров’я. Започаткований у 1950 році. Цього дня у 1948 році ухвалений Статут Всесвітньої організації охорони здоров’я.

8 квітня

Міжнародний день ромів. Започаткований у 1990 році на 4-му Всесвітньому конгресі ромів у Польщі. Дату обрали на честь дати першого конгресу та ромського дня коней, під час святкування якого коней прикрашають вінками з квітів.

11 квітня

День підводного човна. Цього дня у 1900 році американська субмарина уперше занурилася під воду.

Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів. Цього дня у 1945 році в'язні концтабору Бухенвальд повстали проти нацистів.

12 квітня

День скаута в Україні. Започаткований у 2008 році. Скаутський рух заснував у 1907 році британець Роберт Бейден-Павелл. В Україні є цей рух стартував у 1911 році. Тоді був створений «Пласт», організація скаутів, яких в Україні називали пластунами, як колись козаків Запорізької Січі, котрі займалися розвідкою.

День працівників ракетно-космічної галузі України. Встановлений у 1997 році Указом Президента.

15 квітня

День працівників кримінального розшуку України.

Всесвітній день мистецтва (World Art Day). Святкування цього дня відбувається на честь дня народження Леонардо да Вінчі.

17 квітня

День пожежної охорони України. Фахове свято, започатковане у 1995 році. Спочатку відзначалося 29 січня, але у 2013 дату змінили.

18 квітня

День заснування Товариства Червоного Хреста в Україні. Цього дня у 1918 році відбувся перший з’їзд товариства, проведений у Києві завдяки Маріїнській громаді сестер милосердя.

Міжнародний день пам’яток та історичних місць (або ж День всесвітнього спадку). Цей день 18 квітня 1982 року запропонувала відзначати Міжнародна рада з питань охорони пам'ятників і визначних місць. У 1983 році Генасамблея ЮНЕСКО ухвалила рішення про відзначення цієї дати.

20 квітня

День вдячності волонтерам. Іще одна нагода нагадати людям про важливість волонтерської праці та подякувати волонтерам за те, що вони роблять для українського війська, для людей, для дітей, для тварин.

День навколишнього середовища, або День довкілля в Україні. Відзначається у третю суботу квітня. Висадіть деревце або квіточку цього дня! Хай світ стане трошки кращим.

23 квітня

Всеукраїнський день психолога. Фахове свято, яке відзначають із 2004 року. Подякуймо психологам за те, що вони допомагають тримати на льоту нашу кукуху!

Всесвітній день книг і авторського права (World Book and Copyright Day). Проголошений ЮНЕСКО у 1995 році.

24 квітня

День водопровідника. Професійне свято тих, хто дбає про наявність води у наших домівках.

26 квітня

Міжнародний день інтелектуальної власності. Встановлений у 2000 році Генасамблеєю Всесвітньої організації інтелектуальної власності у день заснування цієї організації.

Міжнародний день пам'яті жертв радіаційних аварій і катастроф. Відзначається у пам'ять про трагедію на Чорнобильскій АЕС у 1986 році.

Міжнародний день пам’яті про чорнобильську катастрофу. Проголошений ООН у 2016 році, відзначається щорічно із 2017-го.

27 квітня

День азбуки Морзе. Саме цього дня народився винахідник Семюел Морзе, котрий і вигадав спосіб передачі інформації за допомогою крапок і тире. На винайдення електромагнітного телеграфу йому знадобилося 13 років.

Всесвітній день ветеринара. Відзначається в останню суботу квітня. Дякуємо тим, завдяки кому наші хвостики здорові!

28 квітня

День працівників швидкої медичної допомоги. Дякуємо тим, хто рятує життя людей.

Всесвітній день охорони праці. Заснований у 2003 Міжнародною організацією праці. Цього ж дня відзначають День охорони праці в Україні.

29 квітня

Міжнародний день заснування Організації із заборони хімічної зброї та День пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї, заснований у 2005 році на 10-й сесії Конференції держав-учасниць Конвенції щодо заборони хімічної зброї. Попри всі ці заходи, російські окупаційні війська досі застосовують хімічну зброю на території України.

Міжнародний день танцю. Запроваджений ЮНЕСКО у 1982 році на честь дня народження засновника мистецтва балету, французького актора Жан-Жоржа Новера.

Всеукраїнський день футболу. Неофіційне, проте улюблене футболістами і вболівальниками свято. Саме 29 квітня 1992 року національна збірна України з футболу зіграла свій дебютний матч.

30 квітня

Всесвітній день мобільності та доступності.

День прикордонника в Україні. Встановлений у 1992 році із датою 4 листопада; з 2003-го відзначався 23 травня, а у 2018 році Указом Президента встановлений 30 квітня.

Міжнародний день джазу. Проголошений ЮНЕСКО у 2011 році. Заснувати свято запропонував американський джазовий піаніст та композитор Хербі Хенкок.

Нагадаємо, у березні у православних вірян починається Великий піст 2024 – найсуворіший і найтриваліший у році. Потрібен він для тілесного і духовного очищення людини перед світлим Великоднем. Великий піст триває 48 днів – у 2024 році він настане з 18 березня по 4 травня. Харчові обмеження протягом цього періоду неодноразово змінюються, а розібратися з ними допоможе календар харчування.

1