З 1 квітня відбудеться чергове підвищення пенсій: кому збільшать виплати

З 1 квітня пенсії перерахують двом категоріям населення
Важливо
З 1 квітня відбудеться чергове підвищення пенсій: кому збільшать виплати
Пенсія (Фото: pexels)
30 Березня 2024, 07:35
читать на русском

З 1 квітня 2024 року в Україні буде проведено перерахунок пенсій двом категоріям громадян.

Про це пише OBOZ.UA.

Перша категорія - це пенсіонери, які продовжують працювати після виходу на пенсію. Їм буде проведено перерахунок за умови, що з моменту останнього перерахунку пройшло два роки. В Україні близько 2,7 мільйона пенсіонерів продовжують працювати, тому даний перерахунок зачепить значну кількість людей.

Сума підвищення пенсії буде залежати від індивідуальних показників, таких як стаж роботи та розмір розрахункової пенсії. Наприклад, якщо зараз пенсіонер має 35 років стажу та розрахунковий розмір пенсії 5000 грн, то після перерахунку пенсія може збільшитися до 5285 грн.

Друга категорія - це пенсіонери, які досягли 65 років і виконали норматив щодо стажу (35 років для чоловіків та 30 років для жінок). Їм буде підвищено пенсію, якщо її розмір менш як 40% мінімальної заробітної плати.

З 1 квітня 2024 року мінімальна заробітна плата зростає з 7100 грн до 8000 грн, тому гарантований розмір пенсії для цієї категорії пенсіонерів збільшиться з 2840 грн до 3200 грн.

Нагадаємо, з 1 березня в Україні відбулося індексація пенсій, підвищення розмірів мінімальних пенсій по інвалідності колишнім військовослужбовцям та постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, збільшення рівня мінімальних пенсійних виплат окремим віковим категоріям пенсіонерів. Загалом завдяки індексації для понад 10 млн громадян з 1 березня пенсії підвищаться на 8%.

Читайте також