Від 1 березня пенсії в Україні проіндексують на 8% - Шмигаль

Середній розмір підвищення складе 322 гривень, а середня пенсія зросте до 5 717 гривень
Головне
Від 1 березня пенсії в Україні проіндексують на 8% - Шмигаль
Гроші, гривні
24 Лютого 2024, 07:39

Кабінет міністрів ухвалив рішення про індексацію пенсій з 1 березня 2024 року. Виплати будуть підвищені для 10 мільйонів українців.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду.

"Пенсії буде підвищено майже на 8%. Середній розмір підвищення складе 322 гривень, а середня пенсія зросте до 5 717 гривень", - сказав він

Шмигаль пояснив, що розмір підвищення вираховується на основі інфляції та зростання середньої зарплати в Україні.

"Індексація торкнеться понад 10 мільйонів наших громадян: 9,5 млн цивільних пенсіонерів, майже 600 тисяч пенсіонерів силових відомств, майже 100 тисяч чорнобильців", - сказав він.

Прем'єр також повідомив, що з 1 квітня буде автоматичний перерахунок пенсій для 654 тисяч працюючих пенсіонерів з урахуванням оновленого страхового стажу.

"Також у 2024 році, вдруге поспіль, буде здійснено індексацію найнижчих пенсій", - додав Шмигаль.

Нагадаємо, у державному бюджеті закладені кошти на індексацію пенсій в Україні. У разі нестачі грошей будуть скорочувати додаткові програми соціальної підтримки та "привілеї".

За результатами індексації підвищення пенсій відбудеться не для всіх:

  • підвищувати будуть "голу" пенсію: без всіх можливих надбавок. Якщо вже зараз ви отримуєте надбавки розміром у 13% чи більше, індексація може вас не зачепити;
  • у деяких випадках індексація може бути меншою за 13%;
  • індексація не зачепить тих, хто вийшов на пенсію впродовж останніх кількох років.

Тож, якщо розмір вашої пенсії за формулою становить 2500 грн. Після індексації ви зможете отримувати вже 2925 грн. Якщо з такою пенсією за формулою вам вже виповнилось 65 років, ви виконали вимоги щодо стажу, то розмір пенсії складе 2840 грн (40% мінімальної зарплати). Тоді ваша фактична пенсія зросте не на 13%, а всього на 3,9%.

Тобто доплати (за вік, за стаж тощо) не враховують під час індексації. І тому далеко не всі українці на заслуженому відпочинку отримують підвищення на обіцяні 13%. Проте в деяких випадках уряд встановлює мінімальний рівень підвищення пенсії. Наприклад, це може бути 100 грн.

Читайте також

1