Без свят і додаткових вихідних: як працюватимуть і відпочиватимуть українці у лютому-2024

2024 рік є високосним, тому загальна кількість днів у лютому – 29.
Головне
Без свят і додаткових вихідних: як працюватимуть і відпочиватимуть українці у лютому-2024
Лютий
31 Січня 2024, 18:49
читать на русском

У лютому 2024 року українці відзначатимуть низку свят. На останній місяць зими припадає День Святого Валентина, Стрітення Господнє, Міжнародний день рідної мови та інші події.

Вихідні у лютому 2024 року

У лютому 2024 року буде 21 робочий день та 8 вихідних. Традиційно українці зможуть відпочити лише у суботу і неділю, додаткових вихідних не передбачається.

  • 3-4 лютого
  • 10-11 лютого
  • 17-18 лютого
  • 24-25 лютого

Якби у лютому були державні свята, від додаткових вихідних все одно довелося б відмовитися. Все через воєнний стан в Україні, який подовжили до 14 лютого 2024 року. Є велика ймовірність, що його продовжать і після закінчення терміну.

Зазначимо, що після переходу ПЦУ на новоюаліанський календар більшість церковних подій українці відзначають за новими датами.

Державні свята в Україні та визначні дні у лютому 2024 року

У лютому 2024 року буде ще одна цікава дата: 29 лютого, що стається один раз на чотири роки, у «переступний рік» (так правильно зветься «високосний рік» українською).

2 лютого — День бабака

Цього дня милі пухнастики прогнозують, ранньою чи пізньою буде весна. Якщо бабак не побачить своєї тіні (надворі хмарно), незабаром потеплішає. Якщо ж, побачивши тінь (надворі сонячно), злякається і втече у нору, то весни слід чекати не раніше, ніж за шість тижнів.

Офіційно цей цікавий звичай починається від 2 лютого 1886 року, коли в американській газеті надрукували новину про те, що бабак на ім'я Великий Філ у штаті Пенсильванія не побачив своєї тіні. Хоча звичай спостерігати за чотирилапими синоптиками є набагато давнішим: походить із Давнього Риму, проте римляни спостерігали за їжаками. Звідти звичай помандрував до Європи, а тоді разом із переселенцями переплив океан, якраз до Пенсильванії. Оскільки їжаків там було небагато, то стали звертатися за прогнозом до бабаків.

В Україні теж є пухнасті метеорологи: бабак Тимко з біологічної станції Харківського університету імені Каразіна, та бабачиха Маруся із Львівського еколого-натуралістичного центру.

7 лютого — День масажиста в Україні

Встановлений Всеукраїнським об’єднанням фахівців масажу з ініціативи громадських організацій та провідних установ у сферах медицини, оздоровлення та масажу у 2018 році. Тепер українські масажисти мають фахове свято.

9 лютого

  • Міжнародний день стоматолога. В Україні відзначають із 1993 року.
  • Міжнародний день піци. Гарна нагода завітати в піцерію чи спекти смачну піцу вдома. Тим більше, що у Гардовій кухні є рецепти.

11 лютого — День працівників органів РАЦСу

Встановлений Указом Президента України у 2022 році.

13 лютого — Всесвітній день радіо

Цей день встановили 3 листопада 2011 року на 36-й Генеральній конференції міжнародної організації ЮНЕСКО. Чому 13 лютого? Бо цього дня у 1946 році вперше вийшло в ефір «Радіо ООН».

14 лютого

  • День військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту України. Відзначають із 1994 року.
  • День закоханих, або День святого Валентина. У різних країнах світу цей день має різні назви і традиції: у Фінляндії це День друга, в Японії та Італії «Солодкий день», а в Німеччині взагалі День психічного хворого.

Хай там як, а це ще одна нагода порадувати тих, кого любите. І радувати їх можна щодня, а не у певні дати.

16 лютого

  • День єднання. Проголошений у 2022 році Указом Президента України «Про невідкладні заходи щодо консолідації українського суспільства» від 14 лютого 2022 року.
  • День військового журналіста. Фахове свято військових журналістів України. Саме у цей день у 2015 році поблизу Дебальцевого загинув Дмитро Лабуткін, капітан 3 рангу, редактор Телерадіостудії Міністерства оборони України «Бриз». На його честь із 2018 року цього дня вшановують пам'ять військових журналістів, а також нагороджують найкращих фахівців цієї професії.

17 лютого — День кота в Європі

Це свято придумав у 1992 році італійський журналіст Клаудіо Ангелетті. Котиків так люблять у світі, що є декілька котячих свят упродовж року.

2 січня святкують Котячий новий рік, 8 серпня відзначають Всесвітній День Кота (World Cat Day), а в Японії (22 лютого) та США (29 жовтня) є національні дні кота.

19 лютого

  • День Державного Герба України. 19 лютого 1992 року постановою Верховною Ради затверджений Державний Герб України: золотий Тризуб на синьому щиті.
  • Всесвітній День китів та дельфінів (Всесвітній день захисту морських ссавців). Запроваджений у 1986 році, коли Міжнародна Китобійна комісія заборонила полювання на китів.

20 лютого — День пам'яті Героїв Небесної Сотні

  • Відзначають щороку із 2015, згідно з указом Президента України, у пам'ять про події на Майдані під час Революції Гідності 2014 року.

21 лютого — Міжнародний день рідної мови

Проголошений у 1999 році на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила в Парижі. Відзначають у світі щороку, починаючи із 2000-го.

25 лютого — День інженерно-авіаційної служби авіації Збройних Сил України.

Встановлений у 2010 році наказом міністра оборони України.

26 лютого — День кримського спротиву російській окупації

Встановлений Указом Президента України у 2020 році.

28 лютого — День працівників патрульно-постової служби України

Встановлений у 2010 році наказом міністра внутрішніх справ.

Церковний календар на лютий 2024 року можна переглянути за посиланням тут.

1