Біль в попереку, набряк та висип: як реагує організм на COVID-вакцину

Цілком нормальним вважається реакція організму на будь-яку вакцину
Біль в попереку, набряк та висип: як реагує організм на COVID-вакцину
Вакцина від коронавірусу CoronaVac (фото: УНІАН)
1 Жовтня 2021, 04:01
читать на русском

Після щеплення вакциною від коронавірусу організм може реагувати по-різному. Серед основних реакцій - набряк в місці ін'єкції, підвищення температури та навіть біль у попереку.

Про це розповіла лікарка-інфекціоністка й координаторка управління охорони здоров’я Житомирської ОДА за напрямом "Інфекційні хвороби" Ольга Сахневич в інтерв'ю Укрінформу.

За її словами, цілком нормальним вважається реакція організму на будь-яку вакцину, яка може бути взагалі мало чутлива, наприклад – біль у попереку чи слабкість. Оскільки захворювання імунне, воно запускає імунну відповідь на дозу вакцини. Тобто, якщо це мРНК-вакцина, то вам вводять частину закодованого РНК-вірусу, який ваш організм змушує спрацювати на вакцину.

Все залежить від того, яка у вас генетично імунна система. У когось після щеплення може бути температура 37 чи 39 градусів, біль або почервоніння в місці ін’єкції, набряк, збільшення лімфатичних вузлів, біль у підпахвових ділянках, висип, інтоксикаційний синдром із можливими порушеннями шлунково-кишкового тракту, - пояснила Сахневич.

Також варто поговорити зі своїм сімейним лікарем про особливості свого організму ще перед вакцинацією. Тоді стане зрозуміло, на що звертати увагу, яку першу допомогу надавати, куди звернутися, якщо вам самим не під силу перша допомога.

Після цих реакцій люди зараз ідуть до алергологів, інфекціоністів, хоча ми їм пояснюємо, що не займаємося вакцинацією і не контролюємо розвиток подій після неї. Та часто люди не знають, до кого звертатися, - розповіла лікарка.

При цьому вона наголосила, що є люди, в яких після вакцини не виробляються антитіла до вірусу, проте це не означає, що вони не захищені, оскільки спрацьовує Т-пам’ять. Вона здатна розпізнати антигени та бере участь в імунній відповіді у разі їх повторного потрапляння в організм.

Нагадаємо, що зараз коронавірус та його симптоми проявляються по-іншому, ніж раніше. Рідко викликає втрату нюху та смаку, а температура тіла може коливатись.

Читайте також

1