Симптоми штаму "Дельта" складно розпізнати - лікар

Все залежить від того, наскільки людина важко захворіла
Симптоми штаму "Дельта" складно розпізнати - лікар
Коронавірус, карантин, люди в захисних масках Фото: УНІАН
29 Вересня 2021, 05:00
читать на русском

Зараз коронавірус та його симптоми проявляються по-іншому, ніж раніше. Рідко викликає втрату нюху та смаку, а температура тіла може коливатись.

Про це розповіла лікарка-пульмонолог, керівниця Центру респіраторної медицини та алергології клінічної лікарні "Феофанія" Світлана Гук в інтерв'ю Укрінформ.

За її словами, основні симптоми захворювання - головний біль, нежить, біль у горлі та підвищення температури. Але їх важко розпізнати і все залежить від того, наскільки людина важко захворіла.

Інколи підвищення температури відбувається хвилеподібно: спочатку підіймається, потім знижується, потім - знову підіймається. І дуже часто стали зустрічатися шлунково-кишкові розлади - болі в животі, нудота, діарея, блювання. А от порушення нюху, кашель, що було так характерно для попередніх штамів, трапляються суттєво рідше, - розповіла лікарка.

Пульмонолог розповіла, що клінічно доведено, що первинне вірусне навантаження при "Дельті" значно вище ніж за попередніх штамів. Хоча, як і раніше, є люди, які хворіють легко і взагалі симптомів майже не помічають: легке пашіння в горлі, нежить і слабкість кілька днів і все проходить.

Водночас у мене зараз на спостереженні є пацієнти, у яких тільки діарея та блювання, а горло взагалі не болить. Тобто мозаїка симптомів у кожного різна і фіксованої послідовності, про яку можна було б розповісти, як сценарій, немає, - зазначила Гук.

Нагадаємо, що в Україні з кожним днем зростає захворюваність на коронавірус. В деяких областях країни перевищені епідеміологічні показники, які визначені в постанові Кабінету Міністрів України. Одні - близькі до "червоної" зону карантину, в інших -  повністю заповнені ліжкомісця для хворих.

Читайте більше у нашому матеріалі про завантаженість медичної системи через нову хвилю коронавірусу: Коронавірус атакує Україну: що відбувається в лікарнях у регіонах

Читайте також