Проявляються не послідовно: лікарка назвала особливі симптоми штаму "Дельта"

Порушення нюху та смаку відбувається рідше
Важливо
Проявляються не послідовно: лікарка назвала особливі симптоми штаму "Дельта"
Коронавірус, лікарня (фото: kyivcity.gov.ua)
28 Вересня 2021, 05:09
читать на русском

Наразі штам "Дельта" є панівним в Україні, яким у більшості хворіють важко. при цьому має особливі симптоми та його особливості.

Про це розповіла керівник Центру респіраторної медицини та алергології клінічної лікарні "Феофанія" Світлана Гук в інтерв'ю "Укрінформу".

За її словами, в Україні не проводять геном-секвенування коронавірусів, щоб зрозуміти, яким саме штамом заразилася людина. Але судячи з тих зразків, які періодично відправляються за кордон, саме "Дельта" зараз найбільш поширена у нас.

Своєю чергою лікарка назвала основні симптоми штаму "Дельта":

  • головний біль,
  • нежить,
  • біль в горлі,
  • підвищення температури (часто це відбувається хвилеподібно).
  • шлунково-кишкові розлади (болі в животі, нудота, блювота, діарея).

При цьому втрата нюху, смаку та кашель трапляються рідше. Лікарка додала, що симптоми проявляються непослідовно. Первинне навантаження при "Дельті" вище, чітка послідовність симптомів не простежується, і певного сценарію немає.

Є люди, які хворіють легко і взагалі симптомів майже не помічають: легке першіння в горлі, нежить і слабкість кілька днів і все минає. В той самий час у мене зараз на спостереженні є пацієнти, у яких - тільки діарея і блювота, а горло взагалі не болить. Тобто мозаїка симптомів у кожного різна і фіксованої послідовності, про яку можна було б розповісти, як сценарій, немає, - сказала лікарка.

За словами Гук, поганою ознакою є температура 40 градусів, яка не збивається, а також з'являються порушення шлунково-кишкового тракту та низька сатурація.

Якщо будь-який симптом має дуже гострий характер, наприклад, температура 40 і вона нічим не збивається, це - погана ознака. Якщо людина один раз вирвала і потім може собі спокійно щось пити, а температура 37,2 - це нормально. А ось коли після найменшого ковтка води відразу хочеться його "віддати", маємо важкий перебіг, - зазначила вона.

Нагадаємо, що в Україні з кожним днем зростає захворюваність на коронавірус. В деяких областях країни перевищені епідеміологічні показники, які визначені в постанові Кабінету Міністрів України. Одні - близькі до "червоної" зону карантину, в інших -  повністю заповнені ліжкомісця для хворих.

Читайте більше у нашому матеріалі про завантаженість медичної системи через нову хвилю коронавірусу: Коронавірус атакує Україну: що відбувається в лікарнях у регіонах

Читайте також