Бізнесмена, який постачав Києву бронежилети, знайшли мертвим у Туреччині

Головною версією слідства у справі є "український слід"
Бізнесмена, який постачав Києву бронежилети, знайшли мертвим у Туреччині
4 Вересня 2023, 16:34

Турецька поліція веде розслідування кримінальної справи за фактом смерті глави компанії FARMTR Халіта Арабаджі, знайденого мертвим у власному будинку у місті Болу на початку липня. Втім, турецька влада довго тримала у таємниці цей факт і опублікувала інформацію про це лише наприкінці липня. Цікаво і те, що головною версією слідства у справі є "український слід", оскільки Арабаджі у березні уклав контракт із Міністерством оборони України на суму близько 17 млн ​​євро. Але журналісти викрили і нові подробиці скандальної справи.

Контракт стосувався постачання 30 тис. бронежилетів для потреб ЗСУ. Однак відправлене турецькою стороною екіпірування та засоби захисту до ЗСУ не дійшли, а кошти кількома траншами були переведені на офшорний рахунок у Бахрейні.

Журналіст Барис Теркоглу у своїй колонці в газеті Cumhuriyet запевняє, що це далеко не всі цікаві моменти цієї резонансної справи. За його словами, Арабаджі не було й 51 року, і у нього був доволі успішний бізнес. Його називали близьким до влади бізнесменом. Офіційно вважається, що Арабаджі покінчив життя самогубством, але обставини його смерті викликали у багатьох сумнів.

Арабаджі мав сільськогосподарську та тваринницьку компанію під назвою FARMTR. До оборонної промисловості компанія не мала ніякого відношення. Але 14 березня 2022 року між Міністерством оборони України та FARMTR було підписано контракт на бронежилети.

Компанія підприємця пообіцяла доставити в Україну 30 тис. жилетів протягом п'яти днів, за що він отримав 16 мільйонів 656 тисяч 300 євро. Проте обіцяні засоби захисту для військових в Україну компанія так і не відправила. Українська сторона найняла адвоката, аби правовими методами покарати компанію, яка не виконала контракт. Пізніше судові позови стали основою для справи про шахрайство.

У ході розслідування з'ясувалося, що договір підписав нібито не сам Арабаджі, а його син, який працює перекладачем, і він же підготував цей договір. Крім того, отримані від України гроші в той же день ділилися на дрібні частини і розподілялися по рахунках, а частина їх була виведена через офшорний рахунок в Бахрейні.

Під час допиту в прокуратурі Арабаджі сказав, що бронежилети, дійсно не були надіслані і пояснив це "форс-мажорними обставинами".  Він запевнив, що раніше нібито уже постачав 70 тис. жилетів для іншої компанії, і це було нормально. Наприкінці квітня прокурор оголосив обвинувальний акт проти Арабаджі за різними звинуваченнями і зазначив це "кваліфікується як шахрайство".

Нагадаємо, Журналісти й активісти знайшли підтвердження того, що зимові куртки для військовослужбовців у Туреччині можна купити значно дешевше, ніж Міністерство оборони придбало у турецької компанії "Vector avia", одним із власників якої є Олександр Касай – племінник нардепа від "Слуги народу" Геннадія Касая.

Читайте також

1