ЗМІ знайшли нові факти, що підтверджують корупцію при закупівлі курток у Міноборони

До закупівель причетна турецька "Vector avia", одним із власників якої є племінник нардепа Касая Олександр
Головне
ЗМІ знайшли нові факти, що підтверджують корупцію при закупівлі курток у Міноборони
Міноборони
28 Серпня 2023, 12:31

Журналісти й активісти знаходять підтвердження того, що зимові куртки для військовослужбовців у Туреччині можна купити значно дешевше, ніж Міністерство оборони придбало у турецької компанії "Vector avia", одним із власників якої є Олександр Касай – племінник нардепа від "Слуги народу" Геннадія Касая.

Про це пишуть "Наші гроші" та голова правління "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін

"Попри спроби Міністерства оборони України подати історію з закупівлею турецьких курток як щось близьке до ринкових реалій – це не так. Ось кілька прикладів того, що ціна 86 доларів за куртку – це супермаржинальна оборудка ціною в $30 мільйонів. Ось куртка за 68 доларів у перерахунку з турецьких лір (курс – одна ліра коштує 3,8 цента). Ось куртка і штани за 55 доларів. Ось куртка за 39 доларів". Це все роздрібні ціни у Туреччині, - пишуть "Наші гроші".

У турецькому інвойсі придбані Міністерством оборони куртки також були оцінені у 29 доларів, але в документах Міноборони значиться ціна $86 за штуку, наголошує видання.

"Наші гроші" також зауважили, що в Україні куртки з турецької поставки вже "викидали у продаж" на OLX по ціні 1000 гривень або 27 доларів за куртку. Нині куртки вже продано.

За даними "Наших грошей", з усієї поставки розміром 30 мільйонів доларів, куртки щонайменше на 9 мільйонів мали вагу меншу від 1,5 кілограма. Саме таку вагу називав нормальною для зимових курток заступник міністра оборони Денис Шарапов на засіданні антикорупційного комітету Верховної Ради.

"Можливо, у тому числі є і ті 50 тисяч курточок, які, за словами Шарапова, так і залишились лежати на складах, бо з якоїсь причини Міноборони не передало їх бійцям на фронт.

Можливо, якість цих курточок і відповідає ціні 27 доларів за штуку – риб’яче хутро, не призначене для української зими.

Можливо, ця якість відповідає висновку Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, який встановив, що "поставлені за договором №VV2022-M1908 куртки вітровологозахисні зимові та штани вітровологозахисні зимові не можуть використовуватись за своїм цільовим призначенням", - пишуть Наші гроші.

Віталій Шабунін також пише, що "якби (міністр оборони Олексій) Резніков пошукав турецькі куртки тупо через інтернет, то купив би їх значно дешевше: не за 86$ за штуку, а за, наприклад, 50$". Він знайшов такі ціни на зимові куртки з Туреччини.

"Натомість Міноборони саме знайшло компанію племінника депутата від "Слуги народу" (з оборонного комітету ВРУ) і купило в нього куртки вдвічі дорожче. Таким чином Резніков переплатив на цьому контракті мінімум 6,5 мільйонів доларів бюджетних коштів", – пише Шабунін.

На його думку, на ці гроші можна було купити 2 тисячі "Мавіків", але "Резніков подарував ці 6,5 мільйонів доларів компанії племінника народного депутата від влади (ще й з оборонного комітету ВРУ, який не побачив проблем у цій закупівлі)".

Нагадаємо, міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що готовий подати у відставку через скандал з закупівлею курток для військових Міністерством оборони. Але є умова.

"Якщо виявиться, що Міноборони дійсно поставило 180 тисяч курток літніх замість зимових, то я пишу заяву про відставку. Якщо ж виявиться, що були поставлені 180 тисяч зимових курток, а не літніх, то народна депутатка Анастасія Радіна складає мандат, а журналіст Михайло Ткач іде з видання і на 3 роки припиняє займатися журналістикою", - заявив міністр.

Раніше в ЗМІ з'явилося розслідування про те, що Міноборони нібито закупило в турецької фірми Vector avia hava araçlari зимові куртки для військових, але за завищеною ціною. Ціна курток під час доставки, за даними розслідування, зросла втричі. Крім того, ЗМІ з'ясували, що з Туреччини в Україну прибули насправді не зимові куртки, а - літні.

Розповів про це і журналіст Михайло Ткач, додавши, що до оборудки нібито причетний племінник нардепа Геннадія Касая, який входить до оборонного комітету ВР.

Цього тижня щодо цього питання відбулося засідання комітету ВР з питань антикорупційної політики за участі представників Міноборони. Після засідання очільниця комітету Радіна розповіла, що представники міністерства не змогли відповісти на більшість питань нардепів, та намагалися продемонструвати "якусь куртку невідомого походження", на бирці якої був вказаний інший номер договору, аніж в інвойсі з поставки, яку досліджували на комітеті.

Читайте також

1