Польська фірма-постачальник техніки для ЗСУ отримала та вивела з України мільярди гривень та зірвала поставки — УП

На початку 2023-го "Alfa" мала заборгованості перед МОУ на суму понад 3,5 млрд. грн. та заборгувала десятки мільйонів євро штрафів
Головне
Польська фірма-постачальник техніки для ЗСУ отримала та вивела з України мільярди гривень та зірвала поставки — УП
Міністерство оборони України Фото: сторінка Міноборони у Фейсбук
28 Серпня 2023, 16:38

Міноборони України уклало декілька контрактів на постачання зброї, боєприпасів та спорядження із польською компанією Alfa, яка не виконала своїх зобов`язань перед МОУ.

 Про це йдеться у розслідуванні журналістів "Української Правди" "Мільярди на крові. Як непомітна польська фірма забрала десятки мільярдів у ЗСУ".

"Бронежилети та плити поставлені зі значною затримкою, захисні шоломи повернуті як неякісні, гаубиці 2С1 "Гвоздика" - у незадовільному стані, запасів до Д-30 поставлена лише десята частина, ракет до "Град" - третина. А ще контрактували ту саму продукцію через державного імпортера "Прогрес", але за вищою ціною - МОУ підписувало контракт на постачання пострілів до Д-30 за ціною 760 євро, а "Прогрес" з "Alfa" на такі ж постріли - по 1195 р. євро. 435 євро чи плюс 57% на одному снаряді, законтрактованому, по суті, у тієї ж фірми з різницею у п'ять днів", - йдеться у розслідуванні.

До речі, курував контракти з Alfa колишній заступник міністра оборони України, а зараз заступник директора "Прогресу" Олександр Миронюк - той самий, у якого в дивані слідчі знайшли мільйони різної валюти.

Червень знову став також "золотим" для "Alfa" та провальним для Міноборони: знову підписуються контракти на мільярди гривень, оплачуються аванси та знову зрив. Пострілів для "Гіацинту" приїхало близько 40%; 120 мм мін поставили менше, ніж 1% від контракту; пострілів до "Дани" не поставили взагалі.

На початку 2023-го "Alfa" мала заборгованості перед МОУ на суму понад 3,5 млрд. грн. та заборгувала десятки мільйонів євро штрафів. Українська армія рік не отримувала критично важливого озброєння та не могла законтрактувати його в інших країнах.

Нагадаємо, Журналісти й активісти знайшли підтвердження того, що зимові куртки для військовослужбовців у Туреччині можна купити значно дешевше, ніж Міністерство оборони придбало у турецької компанії "Vector avia", одним із власників якої є Олександр Касай – племінник нардепа від "Слуги народу" Геннадія Касая.

Читайте також

1