Блокування трибуни та крики "ганьба": депутат Аксьонов склав присягу у Раді

Склад Верховної Ради поповнився новим депутатом, якого звинувачували у сепаратизмі
Важливо
Блокування трибуни та крики "ганьба": депутат Аксьонов склав присягу у Раді
Андрій Аксьонов Фото: скріншот з відео “Радіо Свобода”
19 Травня 2021, 12:00
читать на русском

19 травня у Верховній Раді склав присягу новий народний депутат Андрій Аксьонов.

Перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук перед голосуванням зазначив, що "розуміючи всю контраверсійність цього питання і різні речі, які звучали в ефірах", він повідомив керівників депутатських фракцій і груп та народних депутатів, що учора звернувся до Апарату Верховної Ради України з питанням: чи є якісь юридичні підстави, які заважають Аксьонову Андрію Анатолійовичу сьогодні скласти присягу народного депутата.

Він показав офіційну відповідь і зачитав її. Він зазначив, що юридичних підстав для недопущення до розгляду питання у нього немає.

Стефанчук повідомив, що 27 квітня 2021 року Центральна виборча комісія зареєструвала народного депутата України Аксьонова, обраного на проміжних виборах народного депутата 28 березня 2021 року, в одномандатному виборчому окрузі №50.

Після того, як він запросив Аксьонова для складення присяги, депутати заблокували трибуну парламенту та почали вигукувати "Ганьба!".

Новообраний народний депутат склав присягу, перебуваючи у ложі для гостей.

Після присяги заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк виступила із публічним запитом до голови Служби безпеки України із проханням надати офіційне роз’яснення стосовно можливої наявності у народного депутата Андрія Аксьонова паспорта іншої країни. Вона також пообіцяла поінформувати народних депутатів про отриману відповідь.

Нагадаємо, 28 березня в одномандатних виборчих округах №50 (Донецька область) та №87 (Івано-Франківська область) відбулися проміжні вибори народних депутатів України. У Донецькій області переміг Андрій Аксьонов.

На довиборах до Верховної Ради на 87-му окрузі в Івано-Франківській області здобув перемогу кандидат від "Слуги народу" Василь Вірастюк.

27 квітня Центральна виборча комісія зареєструвала міського голову Добропілля на Донеччині Андрія Аксьонова народним депутатом України.

Журналіст й представник України в ТКГ Денис Казанський заявив, що Аксьонов є одним з організаторів так званого "референдуму" в 2014 році на Донбасі. Після початку війни Аксьонов втік до окупованого Криму та отримав там російський паспорт.

У 2015 році політик повернувся у Добропілля і взяв участь у виборах мера міста.

1