Борис Джонсон очолюватиме уряд Британії до обрання нового прем'єра

Парламент Великої Британії не підтримав вотум недовіри уряду Джонсона
Борис Джонсон очолюватиме уряд Британії до обрання нового прем'єра
Борис Джонсон / Фото: president.gov.ua
19 Липня 2022, 10:33
читать на русском

Депутати британського парламенту проголосували за довіру уряду колишньому прем'єр-міністру країни Борису Джонсону.

349 депутатів проголосували за те, аби Джонсон працював прем'єром до обрання нового очільника уряду, проти виступили 238 депутатів.

Як повідомляє Reuters, це рішення парламентаріїв дозволить Джонсону допрацювати на посаді глави уряду до завершення процесу визначення кандидатури наступного прем'єра.

Нагадаємо, 6 червня члени Консервативної партії Великої Британії висловили вотум довіри Борису Джонсону, завдяки чому він зміг зберегти свою посаду. Однак 7 липня Борис Джонсон пішов з посади прем'єр-міністра і лідера Консервативної партії на тлі політичної кризи, яка виникла в країні через відставки низки міністрів.

18 липня члени Консервативної партії провели голосування за кандидатів у прем'єри Британії, після чого визначили чотирьох можливих наступників Джонсона. Найбільше голосів набрав колишній глава мінфіну Ріші Сунак — 115, на другому місці — заступник міністра з міжнародної торгівлі Пенні Мордонт (82 голоси). Третьою стала глава МЗС Ліз Трасс (71 голос). Четвертою кандидаткою стала колишня заступниця міністра у справах жінок та рівноправності Кемі Баденок (58 голосів).

До 21 липня у списку мають залишитися лише двоє претендентів, і хто з них буде кандидатом у прем'єри, визначать 160 тис. членів Консервативної партії. А ім'я нового прем'єр-міністра Великої Британії стане відомим 5 вересня.

1