Боррель хоче започаткувати в Україні військову навчальну та консультативну місію ЄС

Високий представник ЄС 4-6 січня перебуває з візитом в Україні
Головне
Боррель хоче започаткувати в Україні військову навчальну та консультативну місію ЄС
Жозеп Боррель Фото з соцмереж
5 Січня 2022, 14:46
читать на русском

Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель планує внести на розгляд країн Євросоюзу пропозиції щодо започаткування військової консультативної та навчальної місії ЄС в Україні.

Про це Боррель заявив в інтерв’ю німецькому виданню Welt.

За його словами, Брюссель розглядає можливість запровадження військової консультативної та навчальної місії ЄС в Україні, у рамках якої європейські військові інструктори навчали б керівні кадри української армії.

Ми вже оцінили на місці, що потрібно українцям, як ми можемо реально допомогти, скільки коштує така місія і хто може взяти в ній участь. Невдовзі я внесу відповідну пропозицію країнам-членам ЄС, - заявив Боррель.

На запитання, чи не варто Євросоюзу більше підтримувати Україну, Боррель відповів, що ЄС останніми роками надав Києву фінансову підтримку на мільярди євро, постійно розширяв взаємну торгівлю та розвивав економічні відносини.

Минулого тижня я вирішив підтримати українську армію ще 31 мільйоном євро. Це має на меті покращити логістичні навички та боротьбу з кібератаками, - поінформував високий представник.

Він не став відповідати на запитання, наскільки ймовірним вважає вторгнення Росії в Україну, зауваживши лише, що європейські та американські спецслужби працюють за всіма можливими сценаріями.

Військове вторгнення не можна повністю виключити, але є багато інших сценаріїв, і я також стурбований ними, навіть якщо вони менш екстремальні, - сказав Боррель.

Серед таких варіантів він назвав дестабілізацію уряду України за допомогою гібридних тактик, подальшу ескалацію на сході країни, скорочення транзиту газу до Європи.

Нагадаємо, Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель перебуває в Україні з 4 по 6 січня. Боррель відвідає Схід України та лінію зіткнення у супроводі міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби. Потім представник ЄС вирушить до Києва для зустрічі з представниками української влади.

Читайте також