Борщовий набір в Україні від початку року подорожчав на 20%

Найбільше зросли в ціні капуста, цибуля та морква
Борщовий набір в Україні від початку року подорожчав на 20%
Борщ (Фото: Pixabay)
28 Квітня 2023, 11:50
читать на русском

У квітні борщ, приготовлений за традиційним рецептом з розрахунком на 3,5-4 л, коштуватиме 185 грн, порівняно з січнем ціна зросла на понад 20%.

Про це повідомили в пресслужбі сервісу доставки продуктів Zakaz.ua, аналітики якого проаналізували ціни інгредієнтів української національної страви у провідних мережах столичних супермаркетів. Вони зазначили, що майже всі інгредієнти борщу, крім буряка, зросли у ціні.

"Буряк подешевшав на 43% та коштує на полицях магазинів станом на 24 квітня близько 7 грн за кілограм, тоді як у січні ціна становила 10 грн/кг. З позитивного: також не змінились ціни на томатну пасту та соняшникову олію, цінники тримаються на рівні з січневими", - йдеться в повідомленні.

Своєю чергою, картопля у середньому подорожчала на 7%, морква - на 35%, а сметана - на 3%. Найбільше підскочила ціна на капусту - на 48%, кілограм білокачанної нині вартує в середньому 24 грн/кг.

Найдорожчим продуктом, за словами експертів, серед усіх складників борщового набору є м’ясо.

"У квітні в порівнянні з ціною в січні вартість на свинину зросла на 19%. Наприклад, охолоджена лопатка на кістці коштує близько 189 грн/кг, а свиняча лопатка без кістки - в середньому 206 грн/кг", - підрахували аналітики.

Натомість без м'яса, за їхніми даними, страва нині коштує близько 71 грн, тоді як у січні собівартість була 61 грн. Разом з тим ця ціна відрізняється і від довоєнної, адже у лютому пісний борщ коштував 47,2 грн.

Також українців неприємно вразило значне зростання цін на цибулю, яка у роздрібному сегменті протягом останніх двох місяців різко подорожчала майже удвічі. Наразі ціна ріпчастої в супермаркетах коливається від 49 до 69 грн за кілограм.

Експерти прогнозують, що з появою перших врожаїв ціна на сезонні овочі борщового набору має подешевшати. Тому очікується, що влітку та восени індекс борщу знизиться у порівнянні з січневим показником.

Нагадаємо, в Україні за 11 місяців повномасштабної війни вартість борщу зросла на 21,22%, що свідчить про прискорення темпів подорожчання продуктів.  Станом на січень 2022 борщовий набір теж стрімко подорожчав порівняно з показниками 2021 року.

Читайте також

1