Борщовий набір в Україні здорожчав у два рази

На ціну продуктів вплинуло здорожчання газу, електрики та води
Важливо
Борщовий набір в Україні здорожчав у два рази
Овочі, ринок, продукти (фото: Парламент UA)
26 Січня 2022, 10:03
читать на русском

В Україні на продовольчому ринку зросли ціни практично на всі продукти. Це зростання відбуватиметься й надалі.

Про це заявила завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інна Сало.

Експертка каже, що здорожчання обумовлене низкою чинників, серед яких - зростання тарифів на електроенергію, водопостачання, водовідведення, підвищення цін на енергоносії, зростання плати за оренду приміщень та комунальних послуг в цілому, рівня заробітної плати працівників, транспортних витрат, зокрема, бензину.

Підвищення витрат за вказаними напрямами змусило виробників збільшити вартість харчової продукції. Відтак, індекс інфляції на споживчому ринку України в 2021 році зріс удвічі – до 10 %. У торговельній мережі відбулося підвищення роздрібних цін на овочі борщового набору, зазначила експерт. Зокрема, на початку січня 2022 року проти жовтня 2021 року ціна на картоплю зросла на 1 % (8,76 грн /кг), капусту білокачанну – на 54 % (12,09 грн/кг), цибулю ріпчасту – на 26 % (12,09 грн/кг), моркву – на 11 % (9,98 грн/кг), - повідомила Сало.

Відповідно до розрахунків науковців Інституту аграрної економіки, у першому кварталі 2022 року очікується подальше підвищення цін – залежно від виду овочів – на 15-25 % проти цін початку 2022 року. Вартість борщу у січні 2022 року більш ніж у 2 рази перевищила показник січня минулого року.

Ціни на тепличні овочі в Україні можуть різко зрости у зимово-весняний період 2022 року. Ціновий стрибок передбачається настільки відчутним, що для великої частини українських споживачів – з низьким рівнем доходів – свіжі помідори, огірки та перець у цей період будуть практично недоступні, - зазначила експертка.

У жовтні минулого року оптові ціни на овочі так званого борщового набору в Україні знизилися. Однак у грудні вони стрімко зросли.

Нагадаємо, 12 січня Кабінет міністрів України ввів граничний рівень торговельної надбавки на деякі продукти.

Читайте також

1