Брат Ростислава Шурми будує новий ЖК на землі, відчуженній у держави незаконно

Компанія Prostir Олега Шурми розпочала будівництво житлового комплексу Sense City на незаконно відчуженій землі
Брат Ростислава Шурми будує новий ЖК на землі, відчуженній у держави незаконно
Олег Шурма
20 Червня 2024, 09:56
читать на русском

Девелоперська група Prostir, бенефіціаром якої є Олег Шурма, брат заступника голови Офісу Президента Ростислава Шурми, розпочала будівництво нового житлового комплексу Sense City у Софіївській Борщагівці, що під Києвом.

Як пише "Сніданок Химери", компанія планує звести 42 будинки на загальну кількість 2500 квартир. Продажі вже стартували, а ціни на однокімнатні квартири починаються від 1 мільйона гривень. Однак, проєкт має скандальну складову — земельна ділянка площею 9,5838 га була відчужена у держави незаконним шляхом.

Незаконне відчуження землі. Раніше ця земельна ділянка належала державному підприємству агрокомбінату "Пуща-Водиця". Пізніше Софіївсько-Борщагівська сільська рада, не маючи на це відповідних повноважень, приватизувала ділянку. Право власності на землю було оформлено на Олександра Конихова, помічника Сергія Скуратовського, колишнього депутата Верховної Ради і одного з найбільших забудовників Софіївської Борщагівки.

Зв'язок з Сергієм Скуратовським. Наразі Сергій Скуратовський перебуває під слідством за звинуваченням у земельних махінаціях. Спірна ділянка через низку перепродажів опинилася у власності ТОВ "Концепт Тайм", з якою компанія "Простір Констакшн" з групи Prostir Олега Шурми уклала договір.

Спроби повернути землю. Держгеокадастр намагається через суди повернути земельну ділянку у державну власність. У листопаді 2023 року навіть була виграна судова справа на користь держави. Проте протистояння триває, і наразі здається, що можливості сторін не рівні.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро України відкрило кримінальну справу стосовно виплат за електроенергію, яку виробили сонячні електростанції, розташовані на окупованих територіях. До справи причетне близьке оточення заступника глави ОП Ростислава Шурми.

Раніше, 17 серпня Bihus.Info оприлюднив розслідування про те, що ДП "Гарантований покупець" виплатив 320 мільйонів гривень за електроенергію сонячним станціям на тимчасово окупованих територіях.

За даними журналістів, серед них були ті, що належать близькому оточенню заступника глави Офісу президента Ростислава Шурми.

Мовиться про СЕС у Запорізькій області, зокрема ТОВ "КД Енерджі 2" і ТОВ "Відновлювальна Енергія Запоріжжя", співвласником яких є брат Шурми — Олег, а також ТОВ "Грін Енерджі Токмак" і ТОВ "Грандпауєр ЛЛС", співвласником яких є колишній підлеглий Шурми Руслан Божко.

Водночас Bihus.Info вказує, що оплачена електроенергія, ймовірно, не йшла до енергосистеми України, але станції отримували оплату за "зеленим тарифом" до літа 2023 року.

27 вересня  Шурма заявив, що енергокомпанії його брата "працюють, так само як і всі енергокомпанії в Україні у рамках загальних правил".

"Тобто ці станції, по яких було прийняте рішення призупинити облік і призупинити інформацію по передачі, призупинені. Що з ними відбувається зараз, я не знаю, але така ситуація стосується близько 70 об'єктів. Ті станції, які розташовані на підконтрольній території України, фактично так само працюють, як всі інші об'єкти", — додав посадовець.

Читайте також