Брат заступника глави ОП Шурми отримав резидентство Кіпру і оформив там офшор - нардеп Железняк

Крім того, Олег Шурма має ліцензію на видобуток діамантів в Африці
Брат заступника глави ОП Шурми отримав резидентство Кіпру і оформив там офшор - нардеп Железняк
Шурма Ростислав (фото: facebook.com/rostyslav.shurma)
23 Листопада 2023, 12:35
читать на русском

Народний депутат України Ярослав Железняк розповів нові подробиці щодо бізнесів брата заступника глави Офісу президента Ростислава Шурми.

Про це Железняк казав в інтерв`ю виданню NV.

У розмові журналіст нагадав про історію з електростанціями Олега Шурми і що нібито Ростислав Шурма каже, що брат тут ні до чого і де він зараз перебуває. заступник глави ОП не знає.

 І ще дізнайтесь, чи не купував брат апартаменти на Кіпрі. Чи, не користуючись такою купівлею, не отримав резидентство Кіпру, на яке оформив черговий офшор. Щонайменше, дуже дивне співпадіння. Якраз там повний тезка, з дуже схожим, скажімо, треком. Відслідкували це з журналістами-розслідувачами.

Чи не є на ньому, наприклад, зараз ліцензії на видобуток діамантів в Африці. Там багато. Чи не будується в Угорщині. Вони зараз будують новобудову замість стадіону в Запоріжжі - фірма брата [Шурми] і двох жінок, які ще торгували зошитами в Маріуполі до окупації. Чи не збільшився обсяг його венчурного фонду з 400 мільйонів до 1,3 мільярда? Багато запитань можна було б поставити, - прокоментував цю історію Железняк.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро України відкрило кримінальну справу стосовно виплат за електроенергію, яку виробили сонячні електростанції, розташовані на окупованих територіях. До справи причетне близьке оточення заступника глави ОП Ростислава Шурми.

Раніше, 17 серпня Bihus.Info оприлюднив розслідування про те, що ДП "Гарантований покупець" виплатив 320 мільйонів гривень за електроенергію сонячним станціям на тимчасово окупованих територіях.

За даними журналістів, серед них були ті, що належать близькому оточенню заступника глави Офісу президента Ростислава Шурми.

Мовиться про СЕС у Запорізькій області, зокрема ТОВ "КД Енерджі 2" і ТОВ "Відновлювальна Енергія Запоріжжя", співвласником яких є брат Шурми — Олег, а також ТОВ "Грін Енерджі Токмак" і ТОВ "Грандпауєр ЛЛС", співвласником яких є колишній підлеглий Шурми Руслан Божко.

Водночас Bihus.Info вказує, що оплачена електроенергія, ймовірно, не йшла до енергосистеми України, але станції отримували оплату за "зеленим тарифом" до літа 2023 року.

27 вересня  Шурма заявив, що енергокомпанії його брата "працюють, так само як і всі енергокомпанії в Україні у рамках загальних правил".

"Тобто ці станції, по яких було прийняте рішення призупинити облік і призупинити інформацію по передачі, призупинені. Що з ними відбувається зараз, я не знаю, але така ситуація стосується близько 70 об'єктів. Ті станції, які розташовані на підконтрольній території України, фактично так само працюють, як всі інші об'єкти", — додав посадовець.

Читайте також