СБУ не побачило ознак колабораціонізму у виплаті "зеленого" тарифу окупованим СЕС брата Шурми, - ЦПК

Йдеться про виплату 320 мільйонів сонячним електростанціям в окупації
Головне
СБУ не побачило ознак колабораціонізму у виплаті "зеленого" тарифу окупованим СЕС брата Шурми, - ЦПК
Ростислав Шурма, фото Facebook
3 Жовтня 2023, 11:22
читать на русском

СБУ не побачила фактів колабораційної діяльності у діях сонячних електростанцій брата Ростислава Шурми, які вже під окупацією отримували виплати за "зеленим" тарифом.

Про це повідомляють у Центрі протидії корупції.

"Тобто працювали собі фірми на окупованих територіях, отримали, як з’ясували журналісти BIHUS.Info, від України понад 320 млн грн, і нічого страшного. І скоріш за все б продовжували отримувати гроші, якби не журналістське розслідування. Але СБУ нічого протизаконного в цьому не бачить.

Електрик, який подав енергію ворогу в окупованих районах, на думку СБУ, підпадає під ознаки колабораціонізму. А звідки береться та електроенергія і хто за не ї платить - це, на думку СБУ, занадто складно.

Секрет дивних проплат на сотні мільйонів зрозумілий. Бо за фірмами, які отримали гроші, стоїть заступник Єрмака Шурма. І в цей час Татаров і решта ОП не втрачають бажання прирівняти корупцію до держзради, щоб передати справи ТОПкорупції до СБУ", - написали в ЦПК.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро України відкрило кримінальну справу стосовно виплат за електроенергію, яку виробили сонячні електростанції, розташовані на окупованих територіях. До справи причетне близьке оточення заступника глави ОП Ростислава Шурми.

Раніше, 17 серпня Bihus.Info оприлюднив розслідування про те, що ДП "Гарантований покупець" виплатив 320 мільйонів гривень за електроенергію сонячним станціям на тимчасово окупованих територіях.

За даними журналістів, серед них були ті, що належать близькому оточенню заступника глави Офісу президента Ростислава Шурми.

Мовиться про СЕС у Запорізькій області, зокрема ТОВ "КД Енерджі 2" і ТОВ "Відновлювальна Енергія Запоріжжя", співвласником яких є брат Шурми — Олег, а також ТОВ "Грін Енерджі Токмак" і ТОВ "Грандпауєр ЛЛС", співвласником яких є колишній підлеглий Шурми Руслан Божко.

Водночас Bihus.Info вказує, що оплачена електроенергія, ймовірно, не йшла до енергосистеми України, але станції отримували оплату за "зеленим тарифом" до літа 2023 року.

27 вересня  Шурма заявив, що енергокомпанії його брата "працюють, так само як і всі енергокомпанії в Україні у рамках загальних правил".

"Тобто ці станції, по яких було прийняте рішення призупинити облік і призупинити інформацію по передачі, призупинені. Що з ними відбувається зараз, я не знаю, але така ситуація стосується близько 70 об'єктів. Ті станції, які розташовані на підконтрольній території України, фактично так само працюють, як всі інші об'єкти", — додав посадовець.

Читайте також