Виїхав з України перед війною та не повертався: ЗМІ розкрили подробиці життя брата заступника голови ОП Шурми

Наразі невідомо, де він перебуває
Головне
Виїхав з України перед війною та не повертався: ЗМІ розкрили подробиці життя брата заступника голови ОП Шурми
фото: Forbes
15 Вересня 2023, 08:12
читать на русском

Брат заступника глави Офісу президента Олег Шурма, який став фігурантом гучного розслідування журналістів про сонячні електростанції, незадовго до російського вторгнення виїхав з України.

Про це йдеться у розслідуванні «Української правди».

За словами ЗМІ, за час війни Олег Шурма жодного разу не з'являвся в Україні. Також наразі невідомо, де він перебуває та коли повернеться на Батьківщину.

ЗМІ також розповіли деякі нові факти з біографії Олега Шурми. Так, він певний час працював топменеджером, керував великою майнінговою компанією в Південній Африці. Проте журналісти не озвучили назви цих компаній.

Зазначається, що заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма, який тривалий час працював у різних структурах мільярдера Ріната Ахметова, перетягнув брата у Запоріжжя. Там він очолював місцевий меткомбінат, а також розбудовував мережу політичного впливу у місцевій владі під брендом Опоблоку, що виливалося у сприяння розвитку приватного бізнесу братів.

Шурма запропонував брату створити власний бізнес та, навіть, за його словами, віддав на це зарплату із «Запоріжсталі». Зокрема свої гроші в бізнес Ростислав Шурма вливав не в статутні капітали, а у вигляді кредитів для компаній брата Олега.

У розслідуванні йдеться, що бізнеси братів управляються через закритий венчурний фонд «Геліос». «Він на 50% належить Олегу Шурмі, ще по 25% записані на звичайнісіньких ФОПів Світлану Стоян і Ольгу Кузіну. З відкритих джерел відомо, що Стоян займається роздрібною торгівлею книг, а Кузіна – кафе та мобільними їдальнями. Саме фонд «Геліос» Ростислав Шурма очолював, коли звільнився із «Запоріжсталі» і ще не влаштувався в Офіс президента», – зазначають журналісти.

За даними ЗМІ, крім «Геліоса» з братом Шурми пов'язано ще кілька закритих фондів, які так само займаються інвестиціями в «зелену» енергетику: «Простір», «Онікс інвест», «Квантум» (на нього записане авто Audi E-Tron Sportback 2021 року, яким користується Ростислав Шурма), «Астра капітал», «Аланд інвест».

Як зазначають журналісти, бізнес-інтереси братів поділились на дві великі сфери: будівельний бізнес у Запоріжжі та зелена енергетика. Остання складається з близько двох десятків різних майданчиків сонячної генерації в Запорізькій області.

«Були проєкти меншого масштабу, на кшталт приватизованого монополіста з вивезення сміття в Запоріжжі фірми «Вельтум» чи компанії, яка надавала фінансові послуги, «Мастер Фінанс». Власне, обидва основні бізнеси передбачають потребу в отриманні відчутних земельних площ: будівництво – в самому Запоріжжі, електростанції – в області. Це якраз дало змогу критикам Шурми припускати, що він міг використати політичний вплив для отримання преференцій для свого бізнесу», – пишуть журналісти.

До слова, місцеві ЗМІ не раз писали про масштабні виділення земель саме під потреби компаній нинішнього заступника глави Офісу президента: то про 245 гектарів для сонячних компаній Шурми, то про непрозору схему виведення 1,5 га майже в центрі Запоріжжя тощо.

Водночас заступник Єрмака категорично відкидає такі звинувачення. За його словами, в Запоріжжі вони з братом нібито забудовували ділянки, на яких роками були тільки «смітники і притони», а земля в собівартості електростанцій взагалі складає заледве 1-2%.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що сонячні електростанції що належать брату заступника голови Офісу президенту Ростислава Шурмі – Олегу Шурмі, отримали від держави понад 300 млн грн, попри те що вони є наразі окуповані.

Читайте також

1