Брати Суркіси втекли з України з мільйонами доларів: ДБР шукає винних

Митники пропустили Суркісів через кордон без перевірки
Головне
Брати Суркіси втекли з України з мільйонами доларів: ДБР шукає винних
Григорій та Ігор Суркіси (фото з відкритих джерел)
23 Березня 2022, 17:35
читать на русском

Українські бізнесмени, брати Григорій та Ігор Суркіси, втекли з країни, прихопивши із собою понад 17 мільйонів доларів готівкою.

Державне бюро розслідувань повідомило, що з'ясовує, чому братів Суркісів пропустили через кордон без перевірки.

Державне бюро розслідувань порушило кримінальне провадження стосовно інспекторів митного поста на Закарпатті, котрі пропустили через кордон машини бізнесменів Григорія та Ігоря Суркісів без перевірки, - йдеться у повідомленні.

Як повідомляє ДБР, ще 26 лютого у митну зону "Вилок" на кордоні з Угорщиною прибули дві автівки, за кермом яких перебували Григорій та Ігор Суркіси з чотирма пасажирами в кожній машині. Інспектори не оглянули багаж та особисті речі, не виконали інших дій, "передбачених законодавством під час воєнного стану".

Декларування будь-яких коштів і речей під час митного оформлення там вони не здійснювали.

Встановлюється, чому митники допустили незаконне переміщення через державний кордон України коштів у великих розмірах, - зазначають у бюро.

У той самий час, за попередніми даними, на митному посту в Угорщині бізнесмени задекларували до ввезення в країну великі суми готівки.

Досудове розслідування проводиться за ознаками вчинення правопорушень, передбачених статтями кримінального кодексу про зловживання владою або службовим становищем, якщо воно спричинило тяжкі наслідки.

Раніше "Українська правда" опублікувала деталі виїзду Суркісів за межі України та імена їхніх пасажирів.

УП стало відомо, що брати виїхали без декларування готівки на митниці, хоча на угорському митному пункті оформили в себе готівку 17,6 мільйона доларів.

Григорій Суркіс виїхав на авто з пасажирами: Кулешов Микита (2002 року народження), Кострикіна Зоя (1961 року народження), Олексій Борисов (1993 р.н.) і Шевчук Дана (1996 р.н.).

Олексій Борисов та Кулешов Микита є його онуками. Під час воєнного стану їхній виїзд закордон повинен був бути обмежений, адже вони підлягають військовому обліку, відповідно до указу президента про загальну мобілізацію.

Ігор Суркіс виїхав у броньованій машині з Ольгою Романовою (громадянка рф), Суркісом В’ячеславом та Суркіс Яною.

Видання зазначає, що перетин кордону Суркісів реєстрував той же наряд прикордонників та митників, що оформлювали перетин кордону Анастасії Котвицької, дружини соратника колишнього міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Котвицька намагалася вивезти у валізах понад 30 мільйонів доларів готівки.

Нагадаємо, Державна прикордонна служба обмежила виїзд за кордон українських чоловіків віком від 18 до 60 років.

Читайте також