Британські вчені створили п'ятихвилинний тест на COVID-19

Тест здатний виявити коронавірус та відрізнити його від інших вірусів з високою точністю
Британські вчені створили п'ятихвилинний тест на COVID-19
Дослідження (фото: Pexels)
23 Жовтня 2020, 04:19
читать на русском

Науковці з Оксфордського університету (Велика Британія) розробили швидкий тест на COVID-19, який показує результат за менш ніж 5 хвилин.

Про це йдеться у науковому дослідженні "Виявлення та ідентифікація вірусів", опублікованому на сервері препринтів MedRxiv (тобто ще не пройшов рецензування).

Тест працює у такий спосіб: у мазках пацієнтів не шукають геном коронавірусу, як роблять у стандартних тестах, а "підсвічують" вірусні частки короткими флуоресцентними ланцюжками ДНК, після чого за допомогою мікроскопа роблять зображення зразка, на яких можна побачити сотні мічених вірусів, якщо, звісно, коронавірус у зразку є.

Вчені зазначають, що "швидкий та економічно вигідний тест" здатний виявити коронавірус та відрізнити його від інших вірусів з високою точністю. Автори дослідження планують до кінця року зареєструвати свій винахід, у 2021 році почнуть масове виробництво тестів і розраховують, що упродовж півроку отримають дозвіл на їхнє використання.

Дослідники вважають, що їхній експрес-тест допоможе тестувати більшу кількість людей порівняно з наявним ПЛР-тестуванням, а ще даватиме точніший результат.

Читайте також

Нагадаємо, що британські науковці назвали новий симптоп, який може свідчити, що у вас COVID-19.

Вчені закликали лікарів звернути увагу на ознаки шуму у вухах, оскільки це може бути недостатньо діагностованим симптомом коронавірусу.