Буданов та Сирський відмовилися від посади головнокомандувача ЗСУ замість Залужного - ЗМІ

Зеленський має намір звільнити Залужного, але поки що немає кандидатури на його заміну
Головне
Буданов та Сирський відмовилися від посади головнокомандувача ЗСУ замість Залужного - ЗМІ
31 Січня 2024, 10:38
читать на русском

Одразу два західні видання повідомляють, що голова ГУР Кирило Буданов і командувач сухопутних військ Олександр Сирський відмовився від посади головнокомандувача ЗСУ замість Валерія Залужного.

Про це, зокрема, пишуть «Економіст» та «Нью-Йорк Таймс».

Обидва видання стверджують, що Зеленський має намір звільнити Залужного, але поки що немає кандидатури на його заміну.

«Вигнання» однієї з найпопулярніших постатей в Україні було б надто спірним і ознаменувало б поворотний момент у конфлікті, уточнює The Economist.

Крім того, The New York Times із посиланням на джерела пише, що Зеленський вирішив відкласти звільнення, коли ця новина стала відома ЗМІ.

За даними газети, через відмову двох основних кандидатів, а також тиск з боку західних союзників Зеленський скасував рішення звільнити Залужного.

Газета також підтверджує інформацію, що вже була - що Зеленський зустрівся з Залужним і попросив його піти у відставку. Але той відмовився і президент заявив, що підпише наказ про звільнення.

Видання пише, що після цього Залужний повернувся до свого офісу і повідомив своїх заступників, що "збирає речі".

Але потім стурбованість ситуацією висловило найвище командування ЗСУ, а також міжнародні партнери, включаючи США та Велику Британію.

"Зеленський має зрозуміти, що військові довіряють Залужному і, якщо президент хоче, щоб військові довіряли йому, йому потрібно навчитися довіряти і Залужному", - цитує газета "довірена особа" головкому.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, президент Володимир Зеленський зустрівся з Головнокомандувачем Збройних Сил України Валерієм Залужним , щоб особисто обговорити питання його відставки. Глава держави запропонував головному написати рапорт на звільнення, проте не запропонував іншу значиму посаду, яку той міг би обійняти.