Буряк по 19, картопля - по 27 гривень: стали відомі ціни, за якими хотіли закупати продукти у Міноборони до корупційного скандалу

Пізніше контракти із завищеними цінами анулювали
Головне
Буряк по 19, картопля - по 27 гривень: стали відомі ціни, за якими хотіли закупати продукти у Міноборони до корупційного скандалу
Картопля фото: vechirka
14 Березня 2023, 17:35
читать на русском

Журналісти дізнались першу версію цін на овочі в контракті, укладеному Міноборони на постачання продуктів військовим із ТОВ "Гарна справа".

Про це пише Bihus.Info із посиланням на видаткові накладні та копію контракту на постачання продуктів.

Bihus.Info отримав від військових копії видаткових накладних, за якими їм здійснювалось постачання продуктів у січні-лютому. Ціни у накладних, як наголосили військові, виглядали зависокими для січня.

Зокрема, ціни на овочі в договорі з ТОВ "Гарна страва" навіть вищі, ніж з компанією "Актив компані", яка продавала яйця по 17 грн за штуку.

Картопля у першій, річній версії договору та у накладних мала постачатись по 27 грн/кг (з ПДВ), капуста – по 33 грн/кг, буряк – по 30 грн/кг. Водночас компанія купляла картоплю в січні по 7,2-10,5 грн (з ПДВ), капусту –  до 12,5 грн/кг, буряк –  до 11 грн/кг.

Таким чином, різниця між закупівельною ціною і ціною постачання у січні становила по картоплі 16,5-19,8 грн, капусті – від 20,5 грн, буряку – щонайменше 19 грн на кг.

Директор із закупівель ТОВ "Гарна страва" повідомляв, що внаслідок підвозу продуктів на фронт собівартість доставки доходить до 10 грн за кг продукції.

Bihus.Info наголошує, що Міноборони змінило всі договори з компаніями у лютому – ціни знижені на низку позицій, а строки договорів скорочені до трьох місяців. Зокрема, щодо всіх вищезгаданих овочів у договорі з ТОВ "Гарна страва" ціна впала на 7-10 грн за кг.

Міноборони не оплачувало січневі постачання за першою версією укладених контрактів. Проплати зупинили після скандального розслідування про завищені ціни на яйця у договорі з ТОВ "Актив компані". Продукти, поставлені військовим в січні-лютому 2023 року, будуть оплачуватися за скоригованими цінами.

Нагадаємо, раніше ЗМІ з посиланням на угоду Міноборони повідомило, що міністерство закуповує ходові харчі для військовослужбовців у двічі-тричі дорожче, ніж вони коштують в магазині. Йдеться про харчування у військових частинах, які знаходяться далеко від лінії зіткнення. Особливо в угоді виділялися яйця за ціною 17 грн за штуку. Це стало причиною низки гучних корупційних скандалів у Міноборони та відставки заступників міністра Резнікова.

Читайте також

1