Був єдиним в Україні: окупанти знищили генетичний банк рослин у Харкові

У банку зберігалося понад 160 тисяч сортів і гібридів з усього світу
Важливо
Був єдиним в Україні: окупанти знищили генетичний банк рослин у Харкові
Знищений генетичний банк рослин у Харкові
17 Травня 2022, 16:42
читать на русском

У Харкові російські окупанти повністю знищили єдиний в Україні генетичний банк рослин.

Про це повідомив доктор сільськогосподарських наук, провідний науковий співробітник інституту рослинництва ім. Юр'єва Сергій Авраменко.

Насіння вже готували до сівби, і з березня співробітники мали вже засівати колекцію. Після того, як прийшов "руській мір", як прийшла ця орда "асвабадітєлєй", все перетворилося на суцільний попіл. Десятки тисяч зразків. Це світова колекція. В тому числі сорти, яким сотні років, старовинні, яких уже ми не зможемо відновити. Тут було пекло, алюміній поплавився. Вигоріло все, - сказав Сергій Авраменко.

Він зазначив, що в банку зберігалося понад 160 тисяч сортів і гібридів з усього світу.

Це суто наукова установа, яка умисно нищилася, прицільно били саме в те місце, де зберігався банк генетичних ресурсів рослин, - наголосив науковець.

Авраменко додав, що під час німецької окупації, ворожі війська намагалися зберегти колекцію рослин, однак російські військові спалили його.

Мені сумно казати, що за часів гітлерівської Німеччини, коли в окупації була вся Україна, німці не знищували цієї колекції, а навпаки намагалися зберегти, щось приховати, бо знали, що і їхнім нащадкам це знадобиться. Бо це питання продовольчої безпеки кожної країни. Селекціонери з усього світу, всіх країн, у тому числі росії, замовляли і одержували зразки з цього генофонду, щоб створювати свої сорти, адаптовані до місцевості, - пояснив він.

Нагадаємо, в ніч на 7 травня на Харківщині знищили Національний музей Григорія Сковороди. У приміщення музею потрапила ворожа ракета.

Читайте також

1