Бюджетний день у Раді: куди хочуть спрямувати кошти в 2022 році

Профільний комітет рекомендував ухвалити Держбюджет в цілому
Головне
Бюджетний день у Раді: куди хочуть спрямувати кошти в 2022 році
Сесійна зала Верховної Ради Фото: УНІАН
2 Грудня 2021, 12:00
читать на русском

2 грудня Верховна Рада проведе бюджетний день, оскільки планується розгляд Державного бюджету на 2022 рік.

Про це повідомив народний депутат зі "Слуги народу" Павло Фролов у Telegram.

За його словами, третім питанням порядку денного засідання Ради стоїть Держбюджет на 2022 рік (проєкт 6000), який Комітет напередодні рекомендував прийняти в цілому після третьої години ночі.

Четвертим і п’ятим питанням стоять зміни до Держбюджету цього року (проєкт 6298-724 поправки та проєкт 6297-706 поправок), які збільшують доходи та видатки на сенсаційні понад 50 мільярдів гривень за рахунок ренти на газ (близько 30 млрд), ПДВ, податку на прибуток підприємств та тимчасового збільшення ставки вивізного мита на відходи та брухт чорних металів.

Ці кошти пропонується спрямувати на субвенцію місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах (27 млрд), видатки Укравтодору (19 млрд), грошове забезпечення військових (1,5 млрд), додаткову дотацію на оплату комуналки бюджетними установами (0,5 млрд), а також на надання соц.допомоги на період локдауну та стимулювання вакцинації (8 млрд, в т.ч. по "єПідтримці") та заходи боротьби з COVID-19 (2,2 млрд), - розповів нардеп.

Фролов наголосив, що зради по збільшенню доходів немає, адже збільшення надходжень ренти на природний газ відбудеться фактично шляхом спрямування субвенції місцевим бюджетам, які зараз не мають ресурсів на оплату газу бюджетними установами. Тобто потім кошти субвенції повернуться до Нафтогазу, який матиме змогу збільшити рентні платежі за видобування газу до бюджету.

Також 2 грудні народні депутати розглянуть ратифікацію угоди про створення міжнародного інженерного батальйону між Україною, Угорщиною, Румунією, та Словакією (0129) та Нагайського протоколу про справедливий і рівноправний розподіл вигід від використання генетичних ресурсів, який був вчинений понад 10 років назад (0125).

Важливий проєкт 6343 (перше чит., Комітет рекомендує прийняти в цілому), який передбачає втретє подовжити ще на 1 рік до 31 грудня 2022 року строк дії особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, - додав "слуга".

За його словами, в цьому законопроєкті теж немає зради, оскільки згідно з нинішньою редакцією цього закону він набрає чинності тільки після проведення місцевих виборів на непідконтрольних територіях та визнання їх з боку ОБСЄ вільними і демократичними.

Нагадаємо, що 2 листопада Верховна Рада України у першому читанні ухвалила Державний бюджет на 2022 рік. За словами голови парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, бюджет наступного року є "бюджетом виходу з кризи".

Читайте також наш матеріал"Бюджет виходу з кризи": основні цифри та пріоритетні сфери на 2022 рік

Читайте також

1