Частину повноважень СБУ віддали новому правоохоронному органу

Орган відповідатиме за боротьбу з економічними злочинами
Частину повноважень СБУ віддали новому правоохоронному органу
Верховна Рада. сесійна зала (фото: Парламент UA)
28 Січня 2021, 15:58
читать на русском

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому закон "Про Бюро економічної безпеки України" № 3087-д.

Про це повідомило інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Підтримало закон про 242 депутати, проти виступили 30 парламентарів.

Згідно з документом, в Україні створять єдиний державний правоохоронний орган, відповідальний за боротьбу з економічними злочинами чисельністю до 4000 осіб. Так, Бюро економічної безпеки України стане центральним органом виконавчої влади, на який покладаються завдання щодо протидії правопорушенням, що посягають на функціонування економіки держави.

До Бюро передаються повноваження СБУ щодо попередження, виявлення, припинення та розкриття кримінальних правопорушень корупції та організованої злочинної діяльності у сфері управління й економіки.

Читайте також

Кабмін призначатиме директора цього Бюро, однак, лише за подання прем'єр-міністра за пропозицією конкурсної комісії строком на п'ять років, не більше двох строків поспіль. Своєю чергою, конкурсна комісія складатиметься з дев'яти осіб: три - від РНБО, три - від ВРУ та три – від уряду.

Законом визначаються завдання, функції та повноваження Бюро економічної безпеки України, контроль за його діяльністю, правовий статус, обов'язки та відповідальність працівників Бюро економічної безпеки України, взаємодія з державними органами, підприємствами, установами та організаціями, компетентними органами інших держав тощо.

Нагадаємо, що голова фінансового комітету Верховної Ради України Данило Гетманцев розповідав про створення Бюро економічної безпеки, яке займатиметься розслідуванням усіх злочинів у сфері публічних фінансів, тобто економічних, фінансових і податкових.

Робота бюро дозволить розвантажити правоохоронні органи, а бізнес, в разі порушення законодавства, контактуватиме тільки з Бюро економічної безпеки. За таких умов тиск на бізнес зменшиться, вважає нардеп.

1