Чауса викрали "іноземці" і везуть його в Україну - МВС Молдови

МВС встановило особи організаторів викрадення
Важливо
Чауса викрали "іноземці" і везуть його в Україну - МВС Молдови
Суддя Микола Чаус фото: УНІАН
5 Квітня 2021, 14:59
читать на русском

Українського суддю Миколу Чауса, якого підозрюють в корупції у 2016 році, у Молдові викрали "іноземні громадяни" і везуть його в Україну.

Про це розповів міністр внутрішніх справ Молдови Павло Войку, передає Newsmaker.md.

За його словами, підрозділи МВС встановили особи організаторів викрадення судді і затримали одного підозрюваного.

Поки рано говорити про звинувачення, у нас тільки один затриманий. Але ми вже знайшли машини, якими користувалися викрадачі, зібрали відбитки пальців, знайшли їхнє листування, встановили особи деяких викрадачів і їх маршрут, - сказав Войко.

Він додав, що викрадення здійснили іноземні громадяни, які виїхали з Молдови в Україну. Листування організаторів злочину велося українською мовою.

Читайте також

Зазначається, що молдавські правоохоронні органи співпрацюють зі Службою інформації і безпеки і мають намір звернутися до українських колег та у міжнародний розшук.

Зараз справу Чауса розглядає Вища судова палата. Українські правоохоронці неодноразово зверталися до нас із запитами про висилку Чауса, але поки у нього статус прохача притулку, ми не можемо його депортувати. При цьому він може вільно подорожувати країною й виїжджати за кордон, - пояснив Войку.


Контекст. 3 квітня у Молдові в Кишиневі викрали українського суддю Миколу Чауcа. Спершу про його зникнення заявив його адвокат. Він повідомив, що група невідомих озброєних чоловіків в центрі міста викрала суддю. Тоді цю інформацію підтвердили в поліції.

Миколу Чауса звинувачують у хабарництві у розмірі 150 тисяч доларів в серпні 2016 року. Гроші він зберігав у скляній банці, яку закопав на дачі. Затримати Чауса не вдалось через суддівський імунітет, тому він скористався нагодою і втік до Молдови.  Спочатку його оголосили в національний розшук, а згодом і в міжнародний.

У 2021 році колегія в цивільних, комерційних і адміністративних спорів Верховного суду Молдови відмовила судді в наданні політичного притулку. Невдовзі після цього суддю затримали в Кишиневі та заарештували.