Чехія вислала 18 російських дипломатів-шпигунів

Ще двох російських працівників ГРУ чеська поліція оголосила у розшук
Важливо
Чехія вислала 18 російських дипломатів-шпигунів
Андрій Бабиш та Ян Гашек (скрін: novinky.cz)
18 Квітня 2021, 11:47
читать на русском

Чехія вирішила вислати з країни 18 російських дипломатів, яких підозрюють у шпигунстві на користь Російської Федерації.

Про це повідомив віцепрем'єр-міністр, т. в. о. міністра внутрішніх справ Чехії Ян Гамачек, передає чеське видання Novinky.

Я, як міністр закордонних справ Чехії, ухвалив рішення вислати всіх співробітників російського посольства в Празі, які були нашими спецслужбами чітко визначені як офіцери російських спецслужб СЗР і ГРУ, - зазначив він.

Так, російські дипломати повинні протягом 48 годин виїхати з Чехії.

Також Гамачек вважає, що від цього рішення постраждають відносини між країнами, але Чехія була змушена відреагувати. За його словами, країна у такому ж стані, як Велика Британія при спробі отруєння Солсбері у 2018 році.

Вибух на складі боєприпасів у Врбетице

За словами прем'єр-міністра Чехії Андрія Бабиша, є докази того, що офіцери російського ГРУ причетні до вибуху складу боєприпасів у селищі Врбетице в Злинському краї у 2014 році. Тоді під час першого вибуху 16 жовтня загинули дві людини, а 3 грудня, коли стався другий вибух, жертв не було.

Як повідомило чеське видання Respekt, на знищених складах зберігалася зброя, яку мала отримати Україна. Вибух мав відбутися під час перевезення вантажу, а не в Чехії. За інформацією слідства, це мало б підірвати довіру до постачальника.

Розшук Боширова і Петрова

Одночасно із заявою про вислання 18 російських дипломатів чеська поліція оголосила у розшук двох чоловік у зв'язку "з розслідуванням тяжкого злочину". Вони були у Празі, зокрема і в Злинському краї 11-16 жовтня 2014 року, напередодні першого вибуху у Врбетіце.

Правоохоронці з'ясували, що розшукувані в'їхали до Чехії за російськими паспортами на імена Олександра Петрова і Руслана Боширова. Виїжджали вони вже за документами Молдови, на ім'я Миколи Попа, і Таджикистану, на ім'я Руслана Табарова.

Боширов і Петров отримали дозвіл на відвідування села Врбетіце, відправивши відповідний запит. Втім, правоохоронці не мають прямих доказів того, що вони заходили на територію складу.

Отруєння в Солсбері (Велика Британія)

У 2018 році Велика Британія звинуватила Боширова і Петрова в отруєнні нервово-паралітичною отрутою "Новачок" колишнього співробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в Солсбері. 4 березня 2018 року їх знайшли в парку без свідомості у центрі англійського Солсбері.

Водночас підозрювані свою причетність до замаху на вбивство та співпрацю з російськими спецслужбами заперечувати. Втім, журналісти встановили, що Боширов і Петров - співробітники ГРУ РФ Анатолій Чепіга та Олександр Мишкін.

Отруєння Скрипалів призвело до серйозного загострення відносин між Великою Британією і Росією.

Реакція Росії на вислання

Празі добре відомо, що піде за подібними "фокусами, - сказала офіційна представниця МЗС Росії Марія Захарова.

Водночас у Раді Федерації звинувачення в причетності розвідників з Росії до вибухів у Врбетіце назвали "нісенітницею, висмоктаної з пальця".

Як вважає глава комітету Держдуми з міжнародних справ Леонід Слуцький, вислання російських дипломатів серйозно вплине на відносини між країнами, а підстави для цього рішення не витримують критики.

Чехія, висилаючи російських дипломатів, йде в річище русофобського фарватеру Вашингтона, - сказав Слуцький.

1