Чехія заявила про готовність надіслати військових для підтримки України

Чеська влада планує надати Україні снаряди для артилерії калібру 152 мм
25 Січня, 15:23

Чехія заявила, що Україна є партнером та заслуговує самостійно вирішувати власну долю. Крім того, сусід готовий надіслати солдатів на прохання української сторони.

Про це заявила міністерка оборони Чехії Яна Чернохова в інтерв'ю Denik N, зазначивши, що у разі війни Чехія готова прийняти жінок та дітей.

Україна є нашим партнером. Партнером НАТО і партнером Чеської Республіки. У нас з ними спільна історія, наші країни були разом під радянським пануванням. Україна є добрим партнером НАТО. Українці заслуговують вирішувати самі, - наголосила вона.

За словами Чернохової, ще ніхто не питав про військову підтримку Україні зі сторони Чехії: "Щодо наших військових, нас ще ніхто не питав. Якщо Чехію попросять надіслати солдатів до України, ми готові це розглянути. Ми маємо волю допомогти Україні".

Також міністерка підтвердила наміри Чехії надіслати в Україні снаряди для артилерії калібру 152 мм.

Вона наголосила, що Україна дуже близька країна, тут проживає велика українська громада, і якщо вона поїде додому, то Чехія це теж відчує. З іншого боку, вважає Чернохова, якщо у них буде потреба відправити деяких жінок і дітей у безпечне місце у разі конфлікту, Чеська Республіка також повинна співпрацювати в цьому відношенні

Якщо станеться конфлікт і Україні треба буде вислати жінок і дітей у безпечне місце – Чехія має допомогти тут, – додала Чернохова.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський прокоментував, чи реальна загроза російського вторгнення в Україну та закликах міжнародних партнерів увести санкції проти РФ до нападу.

За його словами, якщо Росія запланувала вторгнення, то почне вона з українських територій, населення яких має "родинні зв'язки з РФ".

Читайте також наш матеріалШукаємо укриття та збираємо валізу: чи нападе Росія та як підготуватися

Читайте також