Чехія заявила про готовність надіслати військових для підтримки України

Чеська влада планує надати Україні снаряди для артилерії калібру 152 мм
Чехія заявила про готовність надіслати військових для підтримки України
Чеські військові / Фото: praporčík Martin Bělohlávek / army.cz
25 Січня 2022, 15:23
читать на русском

Чехія заявила, що Україна є партнером та заслуговує самостійно вирішувати власну долю. Крім того, сусід готовий надіслати солдатів на прохання української сторони.

Про це заявила міністерка оборони Чехії Яна Чернохова в інтерв'ю Denik N, зазначивши, що у разі війни Чехія готова прийняти жінок та дітей.

Україна є нашим партнером. Партнером НАТО і партнером Чеської Республіки. У нас з ними спільна історія, наші країни були разом під радянським пануванням. Україна є добрим партнером НАТО. Українці заслуговують вирішувати самі, - наголосила вона.

За словами Чернохової, ще ніхто не питав про військову підтримку Україні зі сторони Чехії: "Щодо наших військових, нас ще ніхто не питав. Якщо Чехію попросять надіслати солдатів до України, ми готові це розглянути. Ми маємо волю допомогти Україні".

Також міністерка підтвердила наміри Чехії надіслати в Україні снаряди для артилерії калібру 152 мм.

Вона наголосила, що Україна дуже близька країна, тут проживає велика українська громада, і якщо вона поїде додому, то Чехія це теж відчує. З іншого боку, вважає Чернохова, якщо у них буде потреба відправити деяких жінок і дітей у безпечне місце у разі конфлікту, Чеська Республіка також повинна співпрацювати в цьому відношенні

Якщо станеться конфлікт і Україні треба буде вислати жінок і дітей у безпечне місце – Чехія має допомогти тут, – додала Чернохова.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський прокоментував, чи реальна загроза російського вторгнення в Україну та закликах міжнародних партнерів увести санкції проти РФ до нападу.

За його словами, якщо Росія запланувала вторгнення, то почне вона з українських територій, населення яких має "родинні зв'язки з РФ".

Читайте також наш матеріалШукаємо укриття та збираємо валізу: чи нападе Росія та як підготуватися

Читайте також

1