Зеленський назвав область України, з якої може початися російське вторгнення

Президент впевнений, що всі українці стануть на захист своєї землі
Головне
Зеленський назвав область України, з якої може початися російське вторгнення
Російські військові Фото: Міноборони РФ у Фейсбук
21 Січня 2022, 13:15
читать на русском

Президент Володимир Зеленський прокоментував, чи реальна загроза російського вторгнення в Україну та закликах міжнародних партнерів увести санкції проти РФ до нападу.

В інтерв'ю The Washington Post президент висловив думку, що у разі, якщо Росія запланувала вторгнення, то почне вона з українських територій, населення яких має "родинні зв'язки з РФ":

Я скажу реально, якщо Росія вирішить посилити їхню ескалацію, звичайно, вона це зробить на тих територіях, де історично проживають люди, які мали родинні зв'язки з РФ. Харків, який знаходиться під контролем уряду України, може бути окупований... У Харкові проживає понад мільйон жителів. Не буде просто окупація, це буде початком великомасштабної війни.

Він пояснив, що робить такий висновок після окупації та анексії Криму:

Ми розуміємо, що це можливо і може статися.

У цьому контексті Зеленський наголосив, що Україна не забуває про свої окуповані російськими бойовиками території:

Вони хочуть, щоб ми і світ забули про Крим. Вони його окупували і виростили сепаратистів на Донбасі. Вони будуть готові віддати нам Донбас, якщо ми забудемо про Крим. Крим ніхто не забуде, - запевнив президент.

Також Зеленський закликах міжнародну спільноту не тягнути із введенням санкцій проти Росії та діяти навипередки.

Сьогодні наші партнери говорять, що завтра може початися війна, якщо з російської сторони буде потужна ескалація, а потім будуть застосовані потужні санкції. Але якщо ми говоримо про політику санкцій і ймовірність ескалації, то виникає питання, чому ви не вводите санкції зараз, а не чекаєте на ескалацію... Я просто хочу пояснити це. Як країна, яка будує потужну економіку та проводить реформи, я підтримую введення санкцій зараз. Я запитав одного лідера: «"ому ви підтримуєте санкції проти Росії у разі вторгнення в Україну? Навіщо вам санкції після того, як ми втратимо всю територію України?

Зеленський зазначив, що у разі вторгнення Росії кожен українець піде захищати свою землю, навіть російськомовне населення:

Зараз у нас є багато російськомовних українців, які підтримують Україну — навіть тих, хто позитивно ставився до Росії після окупації Криму та Донбасу. Я знаю, що всі будуть захищати нашу країну. Окрім армії, кожен українець боротиметься за захист своєї землі.

Нагадаємо, днями президент Зеленський записав відеозвернення до українців на фоні поширення інформації  про небезпеку російського вторгнення. Він попросив громадян зберігати спокій та не змітати з полиць магазинів продукти та товари першої необхідності.

Читайте також