Шукаємо укриття та збираємо валізу: чи нападе Росія та як підготуватися

Як захистити себе простим українцям від можливої повноцінної війни
Ексклюзив
Шукаємо укриття та збираємо валізу: чи нападе Росія та як підготуватися
Українські танки (фото: Укроборонпром)

Розмов про можливий наступ Росії на Україні стає дедалі більше. Доки розслідувачі показують докази, українська влада скидає все на спробу дестабілізації в країні. Влада РФ спочатку теж відкидала напад, а потім змінила свою риторику. Що насправді відбувається на кордонах, за якої умови напад таки можливий та як українцям себе захистити, розбирався "Парламент.UA".

Що відомо про можливий наступ з боку Росії

Чи не першим, хто заговорив про можливий наступ на Україну з боку Росії, був начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов. Ще в листопаді 2021 року в інтерв'ю Military Times він заявив, що Росія готується до можливої атаки на схід і південь України в січні-лютому 2022-го. 

Відтак з’явилися журналістські розслідування авторитетних іноземних медіа, які підтверджували скупчення російських військ біля українських кордонів. Останні дані 7 січня навело американське видання The New York Times, яке опублікувало карту з приблизним розташуванням російських військових та техніки. Газета пише, що на кордоні з Україною перебувають приблизно 100 тисяч російських військових. 

Потроху про можливий наступ заговорив увесь світ, низка країн виступила з готовністю допомогти Україні у випадку реальної загрози. Європа закидає Росії "серйозну відповідь" у випадку нападу, авжеж, не уточнюючи, про що саме йдеться. 

Попри це, Росія продовжує запевняти, що вся ця інформація – "штучно створена істерика". Речник президента РФ Дмитро Пєсков казав, що саме Київ хоче почати військові дії, аби звільнити окуповані території. А сам Путін на щорічній пресконференції заявив, що "Росія першою не нападає". 

Але згодом у Кремлі змінили свій підхід. У грудні заступник голови Міністерства закордонних справ Росії Олександр Грушко заявив, що у західних країн є два варіанти дій щодо пропозицій РФ про "гарантії безпеки": сприймати їх серйозно або мати справу з "військово-технічною альтернативою”.

У коментарі "Парламент.UA" політологи Микола Волківський (президент "Першого міжнародного фонду розвитку України") та Артем Олійник (президент "МАСПН" Україна) зазначили, що повідомлення про можливу ескалацію з боку Росії Україна чує з 2014 року, а протистояння російській збройній машині "відбирає десятки тисяч життів наших людей" протягом майже 8 років фактичної війни. 

Це виливалося і в анексії наших територій, і в участі російських регулярних збройних формувань у Донецькій та Луганських областях, у кібернетичних втручаннях, агресивній розвідувальній діяльності та вербуванні, вибудові проплачених формальних і неформальних інститутів впливу, різновекторній діяльності всередині держави та в емоційному нагнітанні тощо. На початку 2021-го росіяни взялися проводити масштабні навчання і перевірку своїх сил на наших кордонах, а вже наприкінці року – відкрито зосереджувати армійські групи з можливістю швидкого розумного наступу, – заявили експерти.

Політологи додали, що Росія не давала Україні підстав розслабитися чи повірити у її "благі" наміри за будь-яких умов – вона завжди доводила протилежне. Мовляв, Кремль є і буде постійною загрозою для України у всіх вимірах – від наочного військового чи енергетичного до політичного, економічного і навіть соціального. Ця загроза, на думку експертів, не зникне ані з відновленням територіальної цілісності України, ані зі зміною чинної російської еліти. Ідеологічна державна машина переконала росіян у необхідності переможної війни або остаточного програшу – третього не дано.

Читайте також

Чи правильною є позиція влади у відкиданні факту можливого наступу

Українська влада всіма силами намагається переконати громадян, що жодного наступу з боку РФ не буде. Спершу у розвідці казали, що не зафіксували додаткового перекидання російських сил до кордону з Україною. Посадовці один за одним скидають на те, що Росія просто веде інформаційну війну, аби дестабілізувати ситуацію в нашій країні.

У кінці грудня секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов запевнив, що російських військ біля кордону з Україною недостатньо для того, аби розпочати повномасштабне вторгнення. Хоча й зауважив, що для України постійно існує загроза. Мовляв, громадяни живуть у стані війни вже 8 років.

Великого скупчення російських військ ми не спостерігаємо. Є певні переміщення військ, але це не критично. Для повномасштабного вторгнення потрібно, щоб їх було щонайменше у три, чотири, п'ять разів — набагато більше, ніж є сьогодні, — зазначав він в інтерв'ю виданню "Настоящее время".

Президент Володимир Зеленський і секретар РНБО Олексій Данілов мають на меті не допустити зростання панічних настроїв серед населення, особливо регіонів, де ймовірність досягнення цілей шляхом інформаційної пропаганди є вищою середнього, стверджують політологи Микола Волківський та Артем Олійник. 

За словами експертів, кроки влади полягають у тому, щоб не розпалити непотрібні джерела подальшої ескалації, які точно використає у своєму загальнодержавному ідеологічному наративі Москва. Тому, мовляв, навіть явні заперечення реальних загроз можуть мати місце на рівні з таємним плануванням контрзаходів та планів на випадок їхнього провалу в разі втрати контролю над ситуацією. 

Вважаємо, що висловлені багаторазово ключовими особами та главою держави позиції пройшли експертну оцінку і були рекомендовані саме такі формати формулювань. Так чи інакше, багато громадян почули слова підтримки, гідності та впевненості, яких точно не вистачало на фоні інформаційного шуму про атаку з дня на день, – додали експерти.

Натомість кандидат економічних наук Олександр Хмелевський заявив нам, що в умовах реальної загрози російського наступу досить дивною виглядає реакція українського керівництва. Мовляв, підготовка країни до війни практично не ведеться. Зокрема, не вживаються заходи щодо захисту цивільного населення. 

Очевидно, вже давно мала б бути відновлена система цивільної оборони. Слід було реконструювати бомбосховища, провести навчання населення щодо дій в разі повітряної атаки чи артилерійських обстрілів. Люди мають знати, де розташовані найближчі укриття, що має бути в екстреній валізі, як надавати першу медичну допомогу тощо. Влада мала б роз'яснити людям реальність військової загрози та організувати їх на оборону країни. Проте замість цього лунають заяви про те, яку високу ціну заплатить Росія в разі наступу", – заявив він.

Також експерт вказує на те, що влада практично не веде роботу зі зміцнення оборони країни. Мовляв, ЗСУ не отримують належного фінансування, модернізація військової техніки та озброєнь відбувається вкрай повільно, а військові частини не забезпечені належним чином боєприпасами та пальним.

Що відбувається: реальна підготовка до наступу чи інформаційна війна

У цьому контексті експерти розійшлися у поглядах. Консультантка зі стратегічних комунікацій Анна Катруліна сказала у коментарі "Парламент.UA" що, на її думку, в Україні відбувається пропаганда з метою впливу на формування переконань, вірувань певної цільової аудиторії стосовно шляхів розв'язання певної суспільно-значущої проблеми. 

Це видно за використанням типових для пропаганди прийомів: "наклеювання ярликів", "блискучі узагальнення", "перенесення", "посилання на свідчення "очевидців"", "гра в простонародність"",  – зазначила експертка. 

Натомість Олександр Хмелевський вважає, що погрози Росії цілком реальні. Мовляв, за останні 20 років країна суттєво скоротила технологічне відставання від Заходу, створила потужну армію. Натомість США та інші країни Альянсу переживати не найкращі часи. Їх нібито роздирають внутрішні суперечності та економічні проблеми. Керівництво країн НАТО явно не готове до силового протистояння з Росією, додав він.

Експерт громадського руху "Всі разом!" Євген Савісько висловив думку, що відбувається одночасно два процеси: підготовка до реального наступу та інформаційна війна. Метою є дестабілізація ситуації в Україні, а також шантаж США, НАТО і Євросоюзу. На його думку, поки Росією керують нинішні керівники, доки і буде постійна загроза наступу. 

Потрібно бути готовими до вторгнення. Єдине, що може його відкласти, це повноцінна революція в Казахстані. В разі повалення нинішнього казахстанського керівництва можуть відбутися кардинальні зміни на світовому геополітичному просторі. В Кремлі цього не можуть допустити. А воювати на два фронти одночасно, та ще і на різних театрах військових дій, буде вкрай складно, навіть для Росії, – сказав нам експерт.

Політологи Микола Волківський та Артем Олійник вказують на те, що РФ має потужний ядерний потенціал, проте не всі війська зосередилися на кордоні з Україною і не вся російська зброя може бути застосована проти українських громадян з об’єктивних причин. 

Якщо поглянути контекстно, з урахуванням особливостей і досвіду ведення війни, то в значній частині умовного SWOT-аналізу тактична перевага опиняється на нашому боці. Ми в жодному разі не заперечуємо реальності російської загрози, просто намагаємося донести, що зупинка російського вторгнення, і навіть завдання поразки силам супротивника є реальною для досягнення ціллю на практиці. І українці мають усвідомити, що багато в чому це завдання поразки залежатиме від нас самих зі специфічних причин, – стверджують експерти.

За якої умови РФ може напасти на Україну

Росія 17 грудня висунула НАТО ультиматум, який полягає в тому, що Альянс має укласти з РФ угоду про "заходи безпеки". Крім того, США мають укласти з Росією угоду про "гарантії безпеки". Сенс цих угод полягає в тому, що юридично закріплюється відмова про розширення НАТО, також Альянс відмовляється від військової співпраці з пострадянськими країнами. Також США мають прибрати ядерну зброю з Європи, а країни НАТО не повинні розміщувати додаткові сили на території європейських країн.

Фактично НАТО повинне відмовити Україні в членстві та не надавати їй військової допомоги. Крім того, США та інші члени Альянсу повинні прибрати свої війська, розміщені в країнах Східної Європи, зокрема Польщі, Балтійських країнах, Румунії тощо. В разі відмови від укладання угод Росія погрожує "вжити радикальні заходи". 

Більшість європейських країн прагнуть відновити співробітництво з Росією та скасувати санкції. США зазнали в останні роки низку геополітичних поразок, найбільш очевидною з яких була втеча американців з Афганістану. Слабкість США та її союзників лише посилює агресивні прагнення Росії. Воювати з Росією Захід не збирається. Проте і піти беззастережно на виконання вимог ультиматуму він також не може, в такому разі він остаточно втратив би обличчя і визнав свою безпорадність, – стверджує Олександр Хмелевський. 

На його думку, Захід спробує затягнути переговори, проте Росія довго чекати не буде. Вона, мовляв, спробує підняти ставки, щоб переконати Захід прийняти ультиматум. При цьому Україна буде основною ареною протистояння, каже експерт. І додає, що українці стали заручниками ситуації. 

Попри те, що ведення бойових дій взимку має певні труднощі, проте нинішня зима – найбільш зручний період для російської агресії. По-перше, ультиматум вже висунуто, і в разі його відхилення Росія буде атакувати практично одразу. Якщо Путін буде зволікати з виконанням своїх погроз, то в наступні його ультиматуми ніхто не повірить, і він втратить можливість тиснути на Захід. По-друге, Європа та Україна переживають глибоку енергетичну кризу. Тому в цих умовах Європа не буде чинити опору російській агресії, а запроваджені проти Росії санкції будуть мінімальними, – додав Хмелевський. 

Чи варто українцям вже зараз дізнаватися про найближчі укриття

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) 13-16 грудня 2021 року провів опитування і з’ясував, що реальною загрозу вторгнення Росії на територію України вважають 49,2% українців. Натомість 41,4% громадян переконані, що вторгнення не буде. Решта — не змогли відповісти на це запитання. Фактично майже кожен другий переконаний, що Росія нападе.

Експерти радять українцям навчитися розуміти, де про можливий напад їм попадається перевірена інформація, а де – фейки. За словами Анни Катруліної, дезінформація – це така форма впровадження масової аудиторії в стан заблудження, коли до "гри" залучаються фальшиві, але зовні вельми правдоподібні "докази". Перевірка даних допоможе не поширювати неправдиві дані й у підсумку уникнути дестабілізації всередині країни, чим, ймовірно, хоче скористатися РФ для свого нападу.

Євген Савісько також радить почати думати критично, а також припинити довіряти пліткам, які "дуже часто змушують наших земляків нервувати та панікувати". Водночас він вказує і на потребу підготувати та тримати напоготові екстрені валізи і рюкзаки. Якщо вони вже є, то варто перевірити їхній зміст. 

Необхідно вивчити шляхи для самостійної евакуації, насамперед пішої, та знати, чи є поблизу готові укриття. Хоча не факт, що вони приймуть усіх охочих. Найголовніше – не варто передчасно панікувати. Необхідно вірити  й адекватно мислити та діяти, – додав експерт.

Політологи Микола Волківський та Артем Олійник теж кажуть, що навчання з евакуації та пошуку найближчого укриття, турбота про свій колектив, готовність і громадянська мобілізація підуть українцям на користь. 

Рекомендуємо всім дбати про власні життя і здоров’я, не забувати про рідних і близьких, завжди бути напоготові та відстоювати власну країну, – додали експерти.

Читайте також