Ченці УПЦ МП не залишать лавру до 29 березня - митрополит Павло

Кажуть, що братія не має куди вивезти усе нажите за 35 років
Важливо
Ченці УПЦ МП не залишать лавру до 29 березня - митрополит Павло
Павло Лебідь (Паша Мерседес)
23 Березня 2023, 17:49
читать на русском

Попри припинення договору оренди, ченці не залишать територію Києво-Печерської лаври, заявив представник Української православної церкви (Московського патріархату), митрополит Павло (Лебідь).

Про це повідомляє Радіо Свобода.

"Нам дали два тижні – до 29 березня – щоб ми виселилися з обителі. Ми не зможемо цього зробити з будь-якої причини. Тому що за 35 років братія зробила все, щоб упорядкувати життя обителі та паломників. У нас просто немає місця, куди це все (кухні, пральня) вивезти, а ми не маємо наміру щось залишати", – сказав митрополит Павло у відеозверненні, оприлюдненому на YouTube-каналі лаври.

Він також звернувся до вірян і заявив про "їхній обов’язок захищати святиню".

"Багато хто звинувачує, що ми здаємо обитель без бою. Приходьте, подивіться, це ваш обов’язок – захищати свою святиню разом з нами", – заявив настоятель Києво-Печерської лаври митрополит Павло. - Ми всі проти політичної партії, яка створена державою для чиїхось угод – ПЦУ (Православна церква України). Ми не перейдемо – я думаю, що більшість. Тому не варто так трудитися ворогові, обурюючи уми і серця людини", – додав представник УПЦ (Московського патріархату).

Нагадаємо, ченцям і вірянам Української православної церкви, афілійованої з Російською православною церквою, із 21 березня заборонили заходити в печери Києво-Печерської лаври, бо комісія оцінює збереження культурних цінностей.

Як відомо, Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" не планує продовжувати оренду Свято-Успенської Києво-Печерської лаври. Причиною розірвання договору про безоплатне користування майном вказано рішення РНБО, висновки Міжвідомчої робочої групи та лист Мінкульту.

Як відзначило керівництво заповідника, УПЦ було запропоновано надати список осіб для включення до складу комісії з прийняття-передання державного майна.

Раніше повідомлялося, що міністерство культури України рекомендувало не продовжувати оренду Свято-Успенської Києво-Печерської лаври та Трапезної церкви для УПЦ Московського патріархату.

Також в Україні відкрили кримінальні провадження проти священнослужителів Лаври, які належать до УПЦ МП і під час війни прославляли під час молебнів росію. Під час обшуків у Лаврі СБУ знайшла проросійську літературу, мільйони готівки та "сумнівних" громадян рф під час безпекових заходів у приміщеннях УПЦ (МП).

1