Через пандемію COVID-19 світовий борг виріс на рекордні 8,6% - Moodyʼs Analytics

Це може призвести до подальшого відставання ринків
Через пандемію COVID-19 світовий борг виріс на рекордні 8,6% - Moodyʼs Analytics
Долари, гроші (фото: Pexels)
24 Травня 2021, 21:39
читать на русском

Минулого року загальний світовий борг урядового, корпоративного, побутового та фінансового секторів виріс на рекордні 24 трлн доларів через пандемію коронавірусу. Показник досяг нового максимуму в 366% від внутрішнього валового продукту.

Про це повідомляє CNBC із посиланням на аналіз Moodyʼs Analytics.

Головний азійсько-тихоокеанський економіст Moody's Analytic Стів Кокрейн вважає, що рівень боргу, що зростає, може призвести до подальшого відставання ринків, що розвиваються, в умовах економічного відновлення від пандемії COVID-19.

З пандемією заборгованість зросла за всіма типами ... Велике зростання, звичайно, відбулося у державному борзі - і не дивно, що через таку необхідність забезпечити фіскальний стимул, водночас податкові надходження значно зменшились по всьому світу, - сказав Кокрейн.

За його словами, реальний вплив - це дещо наростальний розрив між розвинутими економіками та ринками, що розвиваються.

Загальний борг на ринках, що розвиваються, більш ніж подвоївся за останнє десятиліття і зараз становить третину непогашеної заборгованості у всьому світі. Тому їм може бути найбільше труднощів щодо догляду за цим боргом у майбутньому.

Читайте також

Ринки, що розвиваються, включно з Туреччиною, В’єтнамом та Бразилією, були виділені у звіті Moody’s Analytics за те, що вони збільшили тягар боргу більш ніж в одному секторі.

Економіст зазначив, що зростання економіки буде нерівномірним у всьому світі, і США та Європа, ймовірно, прискоряться цього літа, тоді як ринки, що розвиваються, "можуть зачекати трохи довше".

Порівняння 2020 та 2019 років:

  • Moodyʼs Analytics не назвало абсолютну цифру. Однак, за даними Інституту міжнародних фінансів (IIF), 2019 року світовий борг склав 255 трлн доларів або понад 322% глобального ВВП.
  • Тобто зростання у 2020 році на 24 трлн доларів склало 8,6% у порівнянні з 2019-м. Розмір боргу за підсумком 2020-го – близько 279 трлн доларів.
  • До цього борг зростав нижчими темпами. 2019-го він збільшився на понад 4,4%, до 255 трлн доларів, а 2018 року – майже на 1,4%, до 240,9 трлн доларів.

Нагадаємо, що у 2021 році уряд, центральний банк, підприємства і банки повинні виплатити 17,244 млрд доларів, з яких 12,990 млрд доларів - заснована сума боргу, 4,254 млрд доларів - відсотки.

Читайте також