Через проблеми з електрикою в Україні зростуть ціни на ліки

Виробники зазначають, що у випадку подальших відключень, доведеться зменшувати обсяги виробництва
Головне
Через проблеми з електрикою в Україні зростуть ціни на ліки
Ліки, таблетки Фото: Pexels
5 Листопада 2022, 11:18
читать на русском

Українські фармвиробники, що зіткнулися з виробничими проблемами через відключення електроенергії, попередили, що це може спричинити скорочення виробництва та підвищення цін на ліки.

Про це найбільші компанії повідомили у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Так, у "Фармаку" зазначили, що компанія щодня підпадає під графіки відключень електроенергії.

"Це призводить до дуже серйозних наслідків, адже "Фармак" працює за міжнародними стандартами, тому для нас вкрай важливо мати гарантію забезпечення безперебійності виробничих процесів. Будь-які відключення призводять до невідповідності виробничого процесу лікарських засобів та втрати цілих серій продукції", – повідомили у "Фармак".

Найбільшою проблемою для компанії є те, що відключення відбуваються зненацька. При цьому на виробництвах встановили потужні генератори.

Операційний директор фармкомпанії "Дарниця" Євген Черкас зазначив, що деякі процеси на підприємстві було перенесено на нічну зміну та вихідні.

Однак він зазначив, що "якщо ситуація з енергозабезпеченням і надалі погіршуватиметься, то будемо змушені знизити обсяги виробництва".

У пресслужбі "Артеріуму" розповіли, що з вимкненням світла припиняється подача води. Плюс, є повітряні тривоги, під час яких доводиться призупиняти виробництво.

"У таких умовах процедури контролю якості продукції стають ускладненими і тривалішими. Отже, продуктивність заводів знижується, а накладні витрати - збільшуються. Від цього залежить собівартість продукції, і в таких умовах вона може зростати приблизно на 3-5%", - кажуть у компанії.

Нагадаємо, у комісії МОЗ визначили 35 лікарських засобів, які підлягають тимчасовій забороні на застосування в Україні через участь у їх виготовленні суб'єкта, розташованого в Росії.

Читайте також

1