Червонокнижні птахи у Асканії-Новій наїлися щурячої отрути

Щурячу отруту знайшли у зерні, яким годували птахів
Червонокнижні птахи у Асканії-Новій наїлися щурячої отрути
Птахи в “Асканії-Новій” (Фото: Держпродспоживслужба)
4 Березня 2021, 21:02
читать на русском

Держпродспоживслужба провела розслідування загибелі червонокнижних птахів у заповіднику "Асканія-Нова" і з`ясувала, що тварини загинули через зерно з щурячою отрутою.

Про це повідомили у Держпродспоживслужбі України.

У зразках патолого-анатомічного матеріалу, відібраного від загиблої 23 лютого птиці, виявлено бродіфакум. Це отрута проти всіх видів гризунів. Знайдені концентрації є токсикологічно значущими для різних видів птахів та можуть вказувати на можливість їх смертельного отруєння, - йдеться у повідомленні.

Крім птахів фахівці також дослідили зразки води, кормової суміші та зерна, відібраного на полях поблизу заповідника. Вміст бродіфакуму знайшли у зразках зерна, відібраних на полях поблизу території заповіднику. У пробах води зі ставків Глиняний, Зовнішній, Внутрішній, Круглий та пробі кормової суміші бродіфакуму не знайдено.

Щодо випадку отруєння 218 сірих журавлів, який стався у січні цього року на території заповідника "Асканія-Нова", дослідження продовжуються.


Контекст. 23 лютого у Херсонській області в заповіднику "Асканія Нова" масово загинули червонокнижні птахи. Фахівці Держпродспоживслужби виявили на території дендропарку та озер 187 трупів птахів. В основному це качки двох видів, а також воронові.

Раніше у січні на території заповідника "Асканія-Нова" знайшли мертвими 218 сірих журавлів, занесених до Червоної книги України. Попередньо, птахи загинули від набряку легень внаслідок отруєння високотоксичною речовиною.